Published On: Mon, Jul 15th, 2019

Bivši pripadnik Armije BiH dobio 6 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog civila

VRHOVNI sud Federacije Bosne i Hercegovine danas je pravomoćno osudio bivšeg pripadnika Armije BiH Fikreta Mrkonjića na šest godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratni zločin ubojstva civila hrvatske nacionalnosti.

Metalnim palicama ga prebili do smrti

Mrkonjić (65) je osuđen po optužnici koju je 2016. godine protiv njega podignulo Županijsko tužiteljstvo u Tuzli. Presudom je potvrđeno kako je on kriv jer je kao pripadnik vojne policije Armije BiH u rujnu 1993. godine prouzročio smrt jednog Hrvata.

Mrkonjić i još jedan vojni policajac u Banovićima su na ulici zaustavili muškarca hrvatske nacionalnosti, potom ga odveli u improvizirani zatvor i tamo ga metalnim palicama pretukli do smrti.

Drugi sudionik u tom zločinu nakon rata je preminuo.

Pokušao se spaliti u sudnici

Mrkonjić je osuđen zbog kršenja odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola o zaštiti žrtava oružanih sukoba.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je u studenom 2018. godine donio Županijski sud u Tuzli. Izricanje te presude obilježio je incident u kojemu se Mrkonjić u sudnici pokušao spaliti, a brzom intervencijom život su mu spasili pripadnici Pravosudne policije.

Mrkonjić je pritom ipak zadobio opekline na nozi, a ozlijeđen je i pravosudni policajac koji je intervenirao kako bi ugasio vatru.