Published On: Sri, ožu 27th, 2013

BIVŠI PREMIJER FBIH: Današnji nastavak sjednice je samo neformalno sijelo pojedinih ministara

nermin nikšić Foto_DEPOSvrnuti nelegalni premijer dijelova Federacije BiH koji se također zovu Federacija BIH, a kojeg je svrgnulo Lijanovo najmutavije,   Nermin , brat Mirsadov izjavio je da današnji nastavak 76. sjednice Vlade Federacije BiH, koji je zakazao samoproglašeni premijer Jerko Ivanković-Lijanović, predstavlja “neformalno sijelo grupe ministara”. Iz Trećeg entiteta, dijelova FBIH koji ne priznaju vlast u FBIH danas nisu komentirali ovaj događaj…

– To ne možemo nazvati sjednicom Vlade, već to jedino možemo okarakterisati kao neformalno sijelo grupe ministara – kazao je Nikšić.
Podsjetio je da je već nekoliko puta jasno potcrtao da neće zakazivati sjednice Vlade FBiH dok se ne riješi pitanje nelegalnog poslovnika Vlade FBiH.
– Sve ono što je nužno i bitno, poput pitanja rješavanja problema u JP Željeznice FBiH, delegirat ćemo Parlamentu FBiH sa zahtjevom da se razmatra – dodao je premijer. Inače Željeznice FBIH kao i Naftni Terminali FBIH dobili su prije dva tjedna financijske injekcije. Začudo ove crne Federalne rupe nisu bile razlog da bilo koji bošnjački medij objavi tezu kako FBiH treba ukinuti. No kad je bila riječ o 3 milijuna maraka minusa na  računima ZHŽ-a automatski se javila teza za potrebom gašenja ZHŽ-a.
Ured nelegalne Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije ranije je priopćio kako smatra da nisu ispunjeni uvjeti da zamjenik federalnog premijera može zakazati sjednicu ili nastavak sjednice Vlade Federacije BiH budući da premijer danas nije odsutan niti spriječen da obavlja svoje dužnosti, niti je odredio bilo kojeg od zamjenika premijera da sazove sjednicu.
Iz tih razloga, Ured za zakonodavstvo je obavijestio svrgnutog federalnog premijera Nikšića, novog premijera Jerka Ivankovića Lijanovića i Desnicu Radivojevića, te Generalno tajništvo  i Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH da direktor i uposlenici Ureda neće prisustvovati nastavku 76. sjednice, jer ne žele sudjelovati u nezakonitom radu Vlade.