Počasni predsjednik Demokratske stranke i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pokušava distancirati od političke odgovornosti za ono što je činio devedestih godina prošlog stoljeća.   Povodom Nikolićeve izjave da je predsjednički mandat počeo od nule, jer mu njegov prethodnik, Boris Tadić, ništa nije ostavio u nasljeđe, Tadić […]

" />
Published On: Pet, lis 18th, 2013

Bivši predsjednik o sadašnjem: Dvije nule

Počasni predsjednik Demokratske stranke i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pokušava distancirati od političke odgovornosti za ono što je činio devedestih godina prošlog stoljeća.

 

Povodom Nikolićeve izjave da je predsjednički mandat počeo od nule, jer mu njegov prethodnik, Boris Tadić, ništa nije ostavio u nasljeđe, Tadić je rekao da je, poslije vladavine Nikolićevog političkog režima, svoj predsjednički mandat krenuo s točke koja je bila daleko ispod nule.

 

Stanislava Pak: On je frustriran

 

Savjetnica predsjednika Srbije Stanislava Pak Stanković odbacila je kritike Borisa Tadića na račun Tomislava Nikolića i ocijenila da je Tadić “doveo Srbiju do ruba propasti”.

 

 

“Uvrede bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića izraz su frustracije i nemoći i ispod svakog su razine. Tadić je osam godina mimo Ustava držao sve poluge vlasti i doveo Srbiju do ruba propasti”, navela je Stanislava Pak u izjavi za javnost.

 

Stanislava Pak je navela da svi uspjesi koje je Tadić sebi pripisao “možda postoje u virtualnom svijetu”.

 

“To su rezultati, a za nekoga je to virtualni uspjeh. Sudeći po pismu, za Tadića je dodatno frustrirajuća činjenica da je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović došao u zvaničnu posjetu Srbiji. Bivši predsjednik je razumio da on ima ekskluzivno pravo na te susrete. Inače, tijekom njegovog mandata, osim na osobnoj razini ti susreti nisu imali konkretan benefit za državu Srbiju, niti je riješeno makar jedno pitanje koje opterećuje dvije zemlje “, navela je ona.

“Nakon vladavine njegovog političkog režima, preuzimajući funkciju predsjednika Srbije, ja nažalost nisam krenuo od nule. Krenuo sam od točke koja je bila daleko ispod nule, u dubokoj civilizacijskoj provaliji”, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

 

On je naveo da je nakon politike koju je Nikolić zastupao tijekom svog cjelokupnog političkog djelovanja iu kojoj je do jučer aktivno sudjelovao, Srbija bila osramoćena zemlja povezivana s ratnim i političkim zvjerstvima, u dubokoj krizi ekonomskog, političkog i vrijednosnog sustava.

 

“Srbija je bila zemlja koja je morala ponovno graditi svoj ugled nakon memljivog mraka Nikolićevih devedesetih”, naveo je Tadić i dodao da je takvu Srbiju naslijedio i predstavljao u svijetu na početku svog mandata, a Srbija koja je zatekla Nikolića bila je daleko od one koju je ostavio njegov sustav.

 

“Daleko ispod nule je bila politika sadašnjeg predsjednika koji je podržavao politički kriminal, koja se zasnivala između ostalog i na zluradim komentarima na ubojstva premijera i novinara i blokirala sve demokratske promjene u Srbiji kao i sva moguća rješenja za problem Kosova”, ocijenio je Tadić.

 

Prema Tadiću, za Nikolića je očito nula stabilizacija mira i regionalnog pomirenja, pa čak i postizanju nacionalnog konsenzusa o strateškim ciljevima Srbije, bez kojeg on danas ne bi govorio o europskoj budućnosti.

 

“Sa različitih strana te iste nule koju spominje Nikolić se nalazi Srbija prije mojih mandata i nakon njih”, kazao je Tadić i dodao da “Nikolić očito zamjenom teza pokušava distancirati od političke odgovornosti za ono sto je činio iu šta se zaklinjao svom tadašnjem vođi “Vojislavu Šešelju.

 

Tadić je istaknuo da je problem što Nikolić ne pokazuje odgovornost ni za svoje sadašnje istupe.

 

“Sada, pored kontradiktornih izjava izvan svakog smisla, jedino čime ima istupiti pred javnost je upravo nespretni nastavak politike, koju je opstruirao i napadao godinama i onemogućavao njenu realizaciju” napisao je Tadić.

 

On je ocijenio da je najveći apsurd to što Nikolić kaže da Srbija vise nije zemlja beznađa i podsjetio ga da ju je u to beznađe uveo on sa svojim političkim istomisljenicima.

 

“Upravo zbog te politike koju je on zastupao Srbija je ušla u ogromne probleme s kojima se i danas suočava”, kazao je Tadić i dodao da Nikolić samo balansira između svojih političkih i vrlo privatnih interesa, izgovarajući sa pijedestala predsjednika Republike notorne kontradiktornosti skoro svaki put kada nesto kaže