Published On: Uto, stu 13th, 2018

Bivši makedonski premijer pobjegao i traži azil u Mađarskoj

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da je pobjegao u Mađarsku od koje traži politički azil, šest mjeseci nakon što je zbog korupcije osuđen na dvije godine zatvora.

Makedonska policija u ponedjeljak je izdala uhidbeni nalog za Gruevskog pošto se on nije javio na izdržavanje kazne.

Na Facebook stranici Gruevski je napisao da je pobjegao iz zemlje jer je primio “bezbrojne” prijetnje smrću.

“Sada sam u Budimpešti i tražim politički azil od mađarskih vlasti. Uvijek ću ostati odan makedonskom pitanju i nikad neću odustati”, napisao je bivši premijer koji je ostavku podnio 2016., nakon 10 godina na vlasti.

Policijski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da Gruevski nije zemlju napustio “preko legalnog graničnog prijelaza… Još pokušavamo doznati gdje bi mogao biti”, rekao je.

Glasnogovornik mađarske vlade nije mogao ni potvrditi, a ni odbaciti tvrdnje bivšeg makedonskog premijera, prenosi Index.hr.

Makedonski parlament je 20. listopada ratificirao sporazum o promjeni imena države i time ostvario korak prema rješenju višedesetljetnog spora sa susjednom Grčkom oko imena.

Osamdeset zastupnika u parlamentu od 120 mjesta glasalo je za promjenu imena Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija, čime je postignuta dvotrećinska većina potrebna da bi ta ustavna promjena stupila na snagu.