Published On: Čet, lis 31st, 2013

Bivši imam kupovao oružje u BiH

STOCKHOLM – Bivši imam iz jedne džamije u Stockholmu bio je jedan od ključnih opskrbljivača oružjem za potrebe sirijskih pobunjenika u posljednjih 18 mjeseci, rekli su izvori švedskom radiju.U izvještaju je osumnjičeni trgovac oružjem identificiran kao Hajtam Rahmeh. On je, navodno, kupovao oružje prvenstveno u Libiji, ali i u BiH. Oružje je potom transportirano preko Turske do pobunjenika u Siriji.

Rafael Lefevr, istraživač sa Sveučilišta Kembridž, koji je razgovarao sa Rahmehom, rekao je švedskom radiju da se on često pojavljivao među sirijskom opozicijom i da je otvoreno govorio o slanju oružja pobunjenicima preko organizacije “Komisija za civilnu zaštitu”.

“Nije tajna da je ova grupa slala oružje u Siriju”, rekao je Lefevr.

Rahmeh je nekoliko godina bio imam džamije u centru Stockholma, a bio je i predsjednik organizacije europskih imama prije nego što je pažnju usmjerio na pomaganje sirijskim pobunjenicima.

Švedski sigurnosni stručnjaci izjavili su da krijumčarenje oružja u Siriju predstavlja kršenje švedskog zakona o kontroli naoružanja i da za to djelo može biti izrečena kazna do četiri godine zatvora.

Šef “Komisije za civilnu zaštitu” Nazir Hakim potvrdio je da je Rahmeh skupljao novac za kupovinu naoružanja, ali tvrdi da je oružje kupljeno u Siriji i da nije uvezeno iz Libije.

Švedski radio citirao je nekoliko izvora koji su rekli da je ova grupa uvozila oružje iz Libije.