Published On: Pet, velj 5th, 2021

Bivši general JNA poznat i u Mostarcima u Srbiji osuđen na 3 godine zatvora kao špijun

VIŠI sud u Beogradu u petak je nepravomoćnom presudom proglasio krivim za odavanje vojne tajne bivšeg načelnika Glavnog stožera Vojske Jugoslavije (VJ), generala u mirovini Momčila Perišića, i osudio ga na tri godine zatvora, a dvojicu njegovih suradnika na po godinu i pol.

Perišić (77) je osuđen jer je kao potpredsjednik srbijanske vlade u ožujku 2002. predao zapisnike sa sastanaka Kolegija načelnika GS VJ, označene vojnom tajnom, američkom diplomatu Davidu Johny Neighboru, kojom prilikom ih je obojicu uhitila vojna služba sigurnosti, što je u to vrijeme bio diplomatski skandal međunarodnih razmjera.

Perišić je, prema tadašnjim navodima medija, “predavao strogo povjerljive dokumente koji navodno govore o sudjelovanju pripadnika Vojske Jugoslavije u ratnim operacijama u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj”.

Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, kao drugooptuženi i trećeoptuženi, osuđeni su na po godinu i po zatvora.

Kako je obrazloženo u presudi, dokumenti s oznakom “strogo povjerljivo” nađeni su u trenutku uhićenja kod Neighbora, koji se pozvao na diplomatski imunitet, a pretresom Perišićeva ureda u vladi nađeno je 17 diskova s tajnim vojnim dokumentima, zapisnicima s Kolegija načelnika GS VJ od 1999. do 2001. godine.

Osuđenima je ostavljen rok od 30 dana za  žalbu.