Published On: Ned, pro 9th, 2018

BIVŠI DIREKTOR FBI-a: Republikanci žele napasti one koji istražuju Trumpa

Republikanski čelnici odbora američkog Zastupničkog doma za pravosuđe i nadzor jučer su objavili transkript svjedočenja bivšeg direktora FBI-ja Jamesa Comeyja oko elektroničke pošte tadašnje državne tajnice Hillary Clinton. Dva odbora pod kontrolom republikanaca istražuju korištenje privatnog servera Clinton za elektroničku poštu dok je bila na funkciji državne tajnice, a upravljaju i istragom oko toga je li se kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom izbora 2016. udružila s Rusijom.

Objavljeni su transkripti Comeyjevog svjedočenja iza zatvorenih vrata pred Zastupničkim domom, priopćili su predsjednik njegovog odbora za pravosuđe Bob Goodlate i odbora za nadzor Trey Gowdy. Comey će se pred odborima ponovno pojaviti 17. prosinca. On je isprva odbio svjedočenje pred zatvorenim vratima i zatražio da ono bude javno, no 2. prosinca je ipak pristao nakon što su zastupnici rekli kako će 24 sata nakon iskaza objaviti transkript, prenosi Hina.

Demokrati tvrde da se ovim želi potkopati istraga o ruskom miješanju u izbore

Demokrati kritiziraju tu istragu koju predvode republikanci. U siječnju preuzimaju taj dom Kongresa i tvrde kako se ovim slučajem želi potkopati istraga posebnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

“Čini se da naši kolege republikanci žele posljednje dane prevlasti provesti u pokušajima zaštite predsjednika Trumpa i na sud vratiti odluku ministarstva pravosuđa da ne optuži tajnicu Clinton”, priopćili su demokrati Jerrold Nadler i Elijah Cummings za koje se očekuje da će predvoditi te odbore sljedeće godine i koji su dodali da Comey u svom iskazu nije otkrio ništa novo.

Comey smatra da protiv Clinton ne treba dići optužnicu

“Današnji dan nije bila potraga za istinom, nego očajnički pokušaj pronalaska bilo čega što se može iskoristiti za napad na pravosudne institucije koje istražuju predsjednika”, napisao je Comey na svom Twitter profilu u petak nakon svjedočenja.

Comey je pred odborima ponovio svoj stav da istraga FBI-a nije pokazala potrebu podizanja optužnice protiv Clinton. “Da, vjerovao sam u to tada, vjerujem i sada. A svi koji misle da smo u njezinom timu i da joj želimo pomoći puše nešto”, kazao je Comey, prema transkriptima./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare