Published On: Sub, stu 4th, 2017

Bivši dekan novcem od školarina kupio titulu akademika

Ekonomski fakultet u Subotici podnio je kaznenu prijavu protiv svog bivšeg dekana, profesora dr Nenada Vunjaka, jer je novac od školarine poklonio Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, u kojoj je kasnije izabran za akademika.

Prijava je podnesena nakon što je pronađeno pismo u kojem je Vunjak od direktora jedne banke tražio da dio novca predviđen za školarine njihovih zaposlenih ne bude uplaćen fakultetu, već da se donira Akademiji RS. Školarine su bile namijenjene za 10 od 12 radnika banke, za njihove master studije (dvoje je bilo na budžetu), ali nisu bile uplaćene dok je dr Vunjak bio dekan. To je urađeno tek u  siječnju ove godine i to na insistiranje profesora listopada 2016.

Budući da nisu plaćene sve školarine, fakultet je kontaktirao s bankom, a oni su tvrdili da ne postoji dugovanje. Onda smo u dekanatu pronašli pismo dr Vunjaka u kojem se govori zašto te školarine ne treba da budu plaćene. Pismo sam podijelio sa kolektivom jer po meni ima elemenata kaznenog djela, a i prikrivanje kaznenog djela je kazneno djelo – kaže dekan dr Grubor.

Bivši dekan u pismu direktoru banke predlaže ”sporazum o suradnji koji mu treba da bi mogao da opravda da banka ne uplati sav novac za studente, već samo za šest, s obzirom na to da je jednom akademiku obećao 6.000 eura”. Zato predlaže da to što nije plaćeno fakultetu bude uplaćeno Akademiji na osnovu pisma o donaciji. Dalje, dr Vunjak direktoru banke piše da bi trebalo da kaže da je pola donacije od fakulteta, a pola od banke, da ga ne bi napadali oko te donacije, a on će preko drugih donatora iz Srbije osigurati još 3.000 eura i tako će njih dvojica osigurati 9.000 eura za Akademiju”.

Vidjet ćemo štp će reći tužiteljstvo, ali to je zaista krajnje neetičko i neakademsko ponašanje. Nije na meni da procjenjujem kaznenu odgovornost, ali želim da zaštitim interes fakulteta – kaže dekan Aleksandar Grubor.

Bivši dekan Vunjak spori sve što je navedeno. On kaže za ”Blic” da je ”sve čisto” i da je problem u tome što neko nije na vrijeme fakturirao usluge fakulteta, a da to nije bio njegov posao:

Dopis banci je moja osobna prepiska koja nigdje nije zavedena, ali sada su je zloupotrijebili protiv mene. Dekan je to pismo pustio zaposlenima. Sada vidi da je pogriješio, a prije toga je naveo kako sam ja školarinama kupio titulu akademika, a to nije točno. Izabran sam na osnovu svog naučnog rada, legalno i časno tajnim glasovanjem 25 akademika, bez ikakve pomoći školarina. Nije bio moj posao da naplatim školarine, već doktora Grubora, koji je u to vrijeme bio prodekan, i šefova studentske službe i računovodstva. Oni su bili dužni da pošalju fakturu banci i riješe naplatu – tvrdi dr Vunjak.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x