Bivšem optuženiku za genocid Aleksandru Cvetkoviću BiH treba isplatiti 255.000 KM

Sud BiH donio je presudu po kojoj je Aleksandru Cvetkoviću, bivšem optuženiku za genocid u Srebrenici, Bosna i Hercegovina dužna isplatiti 255.000 konvertibilnih maraka (KM) kao naknadu štete zbog boravka u pritvoru, javlja BIRN-Justice Report.

Cvetković, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen je optužbe da je sudjelovao u počinjenju genocida u Srebrenici u srpnju 1995., a zbog boravka u pritvoru tužio je BiH.

Prema prvostupanjskoj presudi, Cvetkoviću je BiH dužna isplatiti oko 167.000 KM zbog nezakonitog lišenja slobode, a preostali dio novca zbog izgubljene dobiti tijekom boravka u pritvoru.

Cvetkovićev branitelj, Miloš Sikiraš, je rekao da je ovakva presuda “očekivana stvar” iako misli da će se Pravobraniteljstvo BiH žaliti.

“Vjerujem da će ovaj proces završiti pozitivno po mog klijenta. Vjerujem da će biti potvrđena prvostupanjska presuda”, rekao je Sikiraš.

Cvetković je uhićen u kolovozu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH.

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostupanjske presude u srpnju 2015. godine. Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u srpnju 1995. sudjelovao u ubojstvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

Na presudu kojom je dosuđen iznos naknade štete za Cvetkovića moguće je uložiti žalbu.