Published On: Sun, Sep 17th, 2017

Bivšem egipatskom predsjedniku Mursiju 25 godina zatvora

Egipatski visoki žalbeni sud u subotu je potvrdio kaznu i osudio svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Mursija iz Muslimanskog bratstva na 25 godina zatvora, u završnom suđenju zbog optužbe da je špijunirao za Katar, objavili su sudski izvori

Mursi je odabran demokratskim putem nakon egipatske revolucije iz 2011., no zbačen je sredinom 2013., nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vlasti, od tadašnjeg generala, a sadašnjeg predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija. Uhićen je ubrzo nakon svrgavanja.

Egipatski žalbeni sud u svojoj je konačnoj odluci smanjio Mursijevu kaznu na 25, s početnih 40 godina zatvora. U istom je slučaju trojici optuženika izrečena smrtna kazna, prenosi dpa.

 Mursi već služi 20-godišnju kaznu zbog ubojstva prosvjednika tijekom demonstracija 2012. godine.

Od Mursijevog zbacivanja al-Sisi radi na suzbijanju otpora u Egiptu. U tijeku su suđenja tisućama pobornika Muslimanskog bratstva, a stotinama njih već su izrečene smrtne ili duge zatvorske kazne.

Egipat je 2014. osudio Mursija i devetoricu drugih da su ugrozili državnu sigurnost dajući državne tajne i osjetljive dokumente Kataru. Odnosi Kaira i Dohe već su prije toga bili ugroženi katarskom podrškom Mursiju.

Egipat je jedna od četiri arapske države u saudijskom bloku koji je 5. lipnja prekinuo odnose s Dohom, optužujući ju da podržava militantne skupine i surađuje s Iranom, njihovim regionalnim rivalom.