Published On: Mon, Oct 14th, 2019

Bivša potpredsjednica parlamenta Federacije BiH osuđena na 2,5 godina zatvora

Bivša potpredsjednica Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Švancer osuđena je u ponedjeljak pred Općinskim sudom u Tuzli na dvije i pol godine zatvora nakon što je proglašena krivom za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti.

Nepravomoćnim presudom utvrđeno je kako je Švancer svoju poziciju koristila za stjecanje nezakonite dobiti tako što je organizacijama i pojedincima odobravala novčane potpore a oni su joj zauzvrat u razdoblju od 2016. do 2018. godine dio tog novca morali vratiti. Ona ga je prisvajala a manji dio je dijelila sa suradnicima.

Sud je utvrdio kako je Švancer na ovaj način stekla osobnu korist u iznosu nešto manjem od šest tisuća eura.

Za kazneno djelo udruživanja radi počinjenja kaznenih djela osuđena je na godinu dana, za produženo kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti osuđena je na godinu i četiri mjeseca, a zbog prijevare osuđena je na četiri mjeseca zatvora pa joj je sud izrekao jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine zatvora.

Uz to je dobila zabranu obavljanja bilo kakvih dužnosti u zakonodavnim i izvršnim tijelima vlasti u razdoblju od deset godina.

Švancer je dužnost potpredsjednice Zastupničkog doma obavljala kao članica Saveza za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić a nakon uhićenja i podizanja optužnice iz te su je stranke isključili.