Published On: Čet, kol 4th, 2016

Bitka za Banju Luku: Prva provjera za SDS i SNSD

Bitka za gradonačelnika Banje Luke najkritičnija je tačka predstojećih lokalnih izbora u RS-u, a dva suprotstavljena stranačka bloka, jedan okupljen oko SNSD-a, i drugi opozicioni skoncentriran u Savezu za promjene, svjesni su da bi pobjeda njihovog kandidata bila odlična uvertira za opće izbore 2018.

Podrška budućem gradonačelniku Banje Luke, SNSD-ovom Igoru Radojičiću ili kandidatu Saveza za promjene Draganu Čaviću, bit će najvjerodostojniji lakmus-papir za raspoloženje birača prema stranačkim blokovima, čija su personifikacija njih dvojica. Zato su i jedni i drugi, iako zvanična predizborna kampanja još nije ni počela, uveliko krenuli u politički obračun u kojem se ne biraju sredstva ni međusobne optužbe.

Dovoljno je podsjetiti na činjenicu da je SNSD već skoro dvije decenije na čelu najvećeg grada u RS-u, da bi se stekla adekvatna slika kakav bi fijasko, za kompletno stranačko rukovodstvo, značio eventualni poraz u Banjoj Luci. S druge strane, sve članice Saveza za promjene su lidera NDP-a i bivšeg predsjednika RS-a istaknule kao trenutno najjačeg aduta kojeg opozicija u RS-u može ponuditi, a još jedan poraz u Banjoj Luci, te drugi uzastopni lično za Čavića, bio bi takav debakl, koji bi morao proizvesti “sječu glava” kompletnog opozicijskog rukovodstva.

Kandidaturu spometnutog dvojca prati i niz unutarstranačkih i unutarkoalicijskih turbulencija. Poznato je da je i pored ogromne podrške koju je Radojičić dobio od svih regionalnih odbora, njegov stranački šef Milorad Dodik odbijao da objavi njegovu kandidaturu sve do posljednjeg trenutka. Javna je tajna da su razlog, najblaže rečeno, zategnuti odnosi njih dvojice, a koji traju već duže vrijeme. Također, u političkim kuloarima u Banjoj Luci se već uveliko komentira kako SNSD-ov koalicijski partner DNS, i pored formalne, ne daje stvarnu podršku Radojičiću te da na terenu u brojnim mjestima neće raditi u korist “svog” kandidata.

Sličnu situaciju Čavić ima sa svojom bivšom strankom, SDS-om, a koja je, procjenjuju analitičari, zabavljena oko svojih unutrašnjih frakcija u Gradskom odboru u Banjoj Luci, a i mnogo im je važnija stranačka lista za gradsku skupštinu, nego Čavićeva kandidatura za gradonačelnika. Na Čavićevu stranu mogli bi da prevagnu dosadašnji apstinenti i stranački neopredijeljeni glasači, odlučni da glasaju isključivo “protiv SNSD-a”. Na Radojičićevoj strani je razvijena stranačka infrastruktura te glomazna mašinerija, ali prije svega partijski poslušnici koji zapravo čuvaju sebe.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala

(Vijesti.ba / Faktor.ba)