Published On: Wed, Apr 15th, 2020

BITKA PROTIV PANDEMIJE Njemačka otvara škole početkom svibnja, Srbija bez bogoslužja za Uskrs, a u Italiji umrlo još 578 ljudi

Prema najnovijim podacima sa Sveučilišta Johns Hopkins, koji detaljno prate širenje virusa tijekom pandemije, u svijetu je trenutno ukupno 2.000.984 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

 Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Italiji porastao je u srijedu za 578, što je za 24 manje nego u utorak. Ukupno je u Italiji od koronavirusa izgubilo život 21 645 osoba, Broj trenutno zaraženih porastao je za 1,1 posto, odnosno za 1.127, u jednom danu, što je 525 više nego u utorak. Talijanska civilna zaštita je priopćila kako se broj kreveta na intenzivnoj njezi i dalje smanjuje. Trenutno je tisuću osoba manje na intenzivnoj njezi nego prije dva tjedna. Do danas je u Italiji zabilježeno 165.155 potvrđenih slučajeva koronavirusa, uključujući žrtve i 38.092 osobe su se izliječile od bolesti.

 

Postignut dogovor oko Covida-19 mjera u Njemačkoj, objavio je novinar Deutsche Welllea Srećko Matić na Twitteru. Prema njegovim informacijama maloprodaja do 800 metara četvornih otvara vrata 20.travnja, zabrana kontakata produžena je do 3. svibnja, a velike priredbe zabranjene su do 31. kolovoza. Preporuka je korištenja maski u dućanima, ali nije obavezno. Nastava bi postupno trebala početi od 4. svibnja.

U Srbiji je u zadnja 24 sata zabilježeno 408 novih slučajeva zaraze koronavirusom te još pet umrlih među zaraženima, objavljeno je u srijedu, a vlasti i Srpska pravoslavna crkva uspjele su se složiti oko preporuke da se Uskrs po julijanskom kalendaru slavi kod kuće.

Grčka je ovog tjedna uvela vaučere za otkazane rezervacije u turizmu uslijed pandemije Covid-19, a nakon što su to već učinile Francuska, Njemačka i druge europske države pa su iz Hrvatske udruge turizma (HUT) u srijedu pozvali Vladu da i u Hrvatskoj uvede takve vaučere.

 

Švedska je u protekla 24 sata prijavila još 170 smrtnih slučajeva od virusa Covid-19, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na 1.203. U utorak su Šveđani prešli prekretnicu od 1.000 smrtnih slučajeva koronavirusa, što je daleko više od broja najbližih susjeda, dok znanstvenici i dalje dovode u pitanje vladin lak pristup pandemiji.

Velika vijest koja dolazi danas iz Kine kaže da je jedna od privremenih bolnica sagrađenih u Wuhanu, kada je počela epidemija s koronavirusom, zatvorila svoja vrata.

Posljednji pacijent iz Leishenshan bolnice, koja je sagrađena u svega deset dana krajem siječnja, prebačen je u regularnu bolnicu u gradu iz kojeg je krenula globalna pandemija.

Nešto više od 300 pacijenta trenutno se nalazi u bolnicama Hubei provincije , a kakvom se pomaku radi dovoljno je reći da se u njima koncem veljače nalazilo 10 tisuća ljudi.