Published On: Uto, ruj 12th, 2017

BITI ILI NE BITI HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA: Predstavlja li Komšićeva ambicija početak kraja BiH?

Lider Demokratske fronte Željko Komšić namjerava se po treći put kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, piše Euroblic.

Iako predstavnici hrvatskih političkih stranaka u BiH otvoreno poručuju kako bi Komšićev povratak u zgradu Predsjedništva BiH definitivno predstavljao početak kraja BiH, izvori “EuroBlica” otkrivaju da šef DF, kako kažu, ni najmanje nije zabrinut zbog najava kako bi njegova eventualna izborna pobjeda izazvala nezapamćenu političku krizu i potpunu blokadu BiH od strane hrvatskih političkih stranaka.

Oni dodaju kako je Komšić apsolutno uvjeren u to da je on jedini sposoban pobijediti Dragana Čovića u izbornoj trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te da će mu u listopadu sljedeće godine, kao i u ranija dva slučaja kada se kandidirao za tu funkciju, za pobjedu biti dovoljna podrška bošnjačkih birača.

– Komšić je potpuno siguran kako će pobijediti Čovića zahvaljujući popularnosti koju uživa među Bošnjacima. Ambicija lidera DF da se ponovo vrati u fotelju u kojoj je bez prekida sjedio od 2006. do 2014. godine dodatno je podgrijana time što u Federaciji BiH već dugo traju pregovori političkih stranaka lijeve orijentacije da sa zajedničkim kandidatima izađu na opće izbore 2018. – ističu izvori ovog lista.

Osobni sukob

Oni dodaju da u pozadini Komšićeve namjere da se kandidira za člana Predsjedništva BiH ne treba zanemariti ni sukob koji on već dulje od desetljeća ima s Draganom Čovićem i HDZ BiH, koji su njegove ranije mandate u Predsjedništvu BiH u svakoj prilici javno nazivali izdajom hrvatskih interesa.

– Sukob sa Čovićem i HDZ Komšić doživljava vrlo osobno, tako da bi trebalo da se dogodi pravo čudo da lider DF ne podnese kandidaturu za člana Predsjedništva BiH – ističu naši izvori.

Da je izlazak Željka Komšića na izborni duel sa Draganom Čovićem gotovo sigurna stvar za “EuroBlic“ tvrdi i predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić. On smatra da je kompletno političko djelovanje Komšićeve stranke posljednjih mjeseci podređeno tomu da lider DF, kako kaže, ponovo sjedne u fotelju člana Predsjedništva BiH.

– Čak i ovi posljednji dogovori koje je DF postigao s SDP BiH, a koji se odnose na zajednički nastup te dvije stranke na sljedećim izborima, isključivo idu u pravcu toga da Komšić dobije što širu podršku za svoju kandidaturu. Mi u Građanskom savezu smatramo kako bi to bilo katastrofalno za BiH i da bi na taj način Komšić direktno pomogao Draganu Čoviću, dajući mu alibi za sve one priče o majorizaciji Hrvata i traženju trećeg entiteta – kaže Suljagić.

Odluka na stranci

Član Predsjedništva DF Damir Bećirović, s druge strane, nije želio potvrditi, ali ni da demantirati tvrdnje da će šef njegove partije podnijeti kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– O tomu će konačnu odluku donijeti nadležni stranački organi – kratko je poručio Bećirović.

Karamatić: To bi bio kraj BiH

Predsjednik HSS i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić za “EuroBlic“ kaže kako bi eventualni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavljao definitivan kraj daytonske BiH.

– Komšić je najzaslužniji za pokretanje priče o trećem entitetu i ponovno uspostavljanje Herceg-Bosne. Njegova kandidatura je realna mogućnost, a ako bude izabran to bi značilo kraj BiH – upozorava Karamatić.

Magazinović: Јoš je rano

Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović tvrdi da prilikom nedavnog potpisivanja sporazuma o izbornoj suradnji njegove stranke s DF nije bilo govora o mogućim kandidatima za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije.

– Јoš je rano o tomu govoriti. Moguće je da Komšić bude zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali to može da bude i netko drugi. O tomu još nismo razgovarali niti odlučivali – tvrdi Magazinović./HMS/