Published On: Pet, ruj 20th, 2013

BIT ĆE VRUĆA JESEN: Clinton i CIA objavljuju povjerljive obavještajne dokumente o ratu u BiH

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton i Centralna obavještajna služba (CIA) narednog mjeseca će objaviti dokumente o ratu u BiH sa kojih je skinuta oznaka “povjerljivo”.
Kako pišu američki mediji, bit će objavljeno 300 novih obavještajnih dokumenata o BiH do kojih je CIA došla tijekom razdoblja 1992.-1995. Clinton će ih predočiti javnosti 1. listopada u sjedištu svoje fondacije u New Yorku.
Ovo će biti prvi put da bivši američki predsjednik sudjeluje u objavljivanju CIA-inih dokumenata, koji su donedavno bili povjerljivi i do kojih su mogle doći samo određene osobe.
Osim Clintona, na događaju će sudjelovati bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright, Wesley Clark, bivši zapovjednik NATO-a za Europu, Sandy Berger, bivši Clintonov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Leon Fuerth, bivši Goreov savjetnik za nacionalnu sigurnost i bivši izvršni direktor CIA-e za obavještajne podatke John Gannon.
Oni će sudjelovati na simpoziju “Bosna, obavještajni podaci i Clintonovo predsjedavanje”, na kojem će se razgovarati o ratu na Balkanu i ulozi obavještajnih službi u informiranju visokorangiranih političara.
Kako navodi Arkansas News, bit će govora o ulozi Clintona i njegove administracije o zaustavljanju krvoprolića u zemljama bivše Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na BiH.