Published On: Sub, tra 6th, 2013

Biskupski ordinarijat o rješenju za uklanjanje kapije s katoličkog groblja

Iz Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci izrazili su iznaneđenje rješenjem Ministarstva prometa i veza Republike Srpske, a koje je potpisao ministar Nedeljko Čubrilović, kojim se nalaže Banjolučkoj biskupiji i Župnom uredu Barlovci kod Banje Luke da „odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostavljanja rješenja izvrši uklanjanje dvije metalne kapije“, koje se nalaze na ulazu u katoličko groblje Crkvine u mjestu Dragočaj u župi Barlovci.
Groblje Crkvine je jedno od najstarijih katoličkih groblja na banjolučkom području, a pouzdano se zna da postoji već više od 200 godina. Radi se o jednom dosta velikom groblju. Kao i svako katoličko groblje, tako je i ovo uvijek bilo ograđeno, kako domaće ili divlje životinje ne bi unutra ulazile i pravile nered po grobovima ili oštetilo kapelicu u kojoj se redovito slavi sveta misa. Stoga još više čudi nepravedno rješenje, od 14. ožujka, kojim se nalaže da se uklone kapije – priopćeno je iz Tiskovne agencije Banjalučke biskupije (TABB).
Malobrojni povratnici Hrvatske nacionalnosti se pitaju, kako navode, što će biti s grobovima njihovih predaka?!
Zar će još i divlje zvijeri rovariti po grobovima naših predaka? Možda će uskoro netko izdati Rješenje da se i groblje ukloni, u strahu se pitaju žitelji ovoga područja, s ponosom se sjećajući svojih predaka – stoji u priopćenju.
Zar nije bilo dovoljn što je 96 posto živih Hrvata protjerano s ovoga područja, sad hoće i mrtve da protjeraju – čude se oni.
Groblje je nama sveto i zato se nećemo pomiriti s ovim nepravednim rješenjem – poručuju Hrvati-katolici iz Barlovaca raseljeni diljem svijeta – navodi TABB.
U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci su nemalo iznenađeni ovakvim „neozbiljnim“ rješenjem i čude se kako je nekome ovo moglo pasti na pamet, kad se zna da su groblja redovito ograđena.
– Katolici jako puno drže do svojih predaka i do njihovih grobova, stoga je ovakvo rješenje udarac u naše svetinje – kažu u Biskupskom ordinarijatu.
Pozivaju nadležne institucije vlasti da čim prije dokinu ovakvo nepravedno i ponižavajuće, po Hrvate-katolike i naše pretke, Rješenje.
Podsjećamo, župa Barlovci, koja se nalazi 10-ak kilometara sjeverno od Banje Luke, je 1991. godine imala 4.081 vjernika, da bi danas imala samo 191 vjernika.
 
Bljesak.info