Published On: Uto, svi 10th, 2022

Biskupi pozvali međunarodnu zajednicu da intervenira i pomogne izmjeni izbornog zakona

Katolici u Bosni i Hercegovini koji su u najvećem broju Hrvati suočeni su s dramatičnim smanjenjem njihova broja i njih je u toj zemlji sada tek oko 350 tisuća, upozorili su biskupi iz BiH u dokumentu naslovljenom kao promemorija o uspostavi pravde i društvene sloge koji je objavljen u ponedjeljak.

Promemorija koju su potpisali svi članovi Biskupske konferencije BiH, kako stoji u tom dokumentu, objavljena je s ciljem uspostave društvene sloge u zemlji i poštivanja svih individualnih i kolektivnih prava njenih građana.

Posebice analizirajući poziciju u kojoj se nalaze Hrvati, upozorili su kako je danas u toj zemlji njih tek oko polovica od predratnih 760 tisuća a to je rezultat kako ratnih progona tako i negativnih demografskih trendova i iseljavanja nakon rata te političkih problema.

“Tijekom posljednjih 30 godina nestalo je više od polovice katolika a time i Hrvata, odnosno oko 54,6 posto. Situacija je osobito teška u Republici Srpskoj gdje ih je 1991. godine bilo oko 220 tisuća a sada je samo oko 15 tisuća katolika, odnosno samo ih je 2,4 posto od ukupnoga broja stanovnika ovog entiteta. A u entitetu Federacije BiH, prema posljednjem popisu, Hrvata je samo 22,4 posto”, navodi se u dokumentu.

Uz poteškoće poput neuspjelog povratka prognanika i raseljenih tijekom posljednjeg rata, negativnog prirodnog priraštaja, novog iseljavanja, visoke stope nezaposlenosti i raširene korupcije koja potiče iseljavanje u potrazi za poslom, biskupi kao razlog smanjenja broja katolika navode i političke razloge odnosno neravnopravan ustavnopravni položaj Hrvata.

“Mnoge frustrira nepravedna unutarnja podjela BiH na dva entiteta čija je upravna struktura u oba slučaja na štetu Hrvata, zatim neriješeno nacionalno pitanje te činjenica da biračku volju pojedinca i naroda obezvrjeđuje izborni zakon. Taj zakon Hrvatima ni na jednoj razini, gdje su u manjini, ne osigurava mogućnost, da sami sebi izaberu predstavnike”, navode biskupi u promemoriji te ističu kako se time Hrvate ponižava a lažni samoproglašeni hrvatski identitet pojedinaca u državnoj upravi i diplomaciji često se primjenjuju na štetu dostojanstva i prava Hrvata kod donošenja važnih odluka i preuzimanja nekih službi.

Međunarodnu zajednicu pozvali su da intervenira i pomogne izmjeni izbornog zakona jer je jasno da ni Bošnjacima ni Srbima to nije u interesu u postojećim okolnostima.

Pozvali su na hitno donošenje mjera kojima će se zaustaviti iseljavanje te potaknuti demografska obnova zemlje ali i na preustroj cijele države odnosno ukidanje daytonskog modela i uvođenja onog nalik na Švicarsku ili Belgiju.

Od vlasti u BiH na kraju su zatražili da poštuje ugovore o statusu Katoličke crkve koje je potpisala sa Svetom Stolicom jer ništa od odredbi iz tih dokumenata još nije provedeno u praksi./Hina/HMS/

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Vis maior
Vis maior
1 mjesec prije

Sad se sjetili.mnogo ste i vi doprinjeli odlasku!!ne krivite samo politiku!!

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Vis maior
1 mjesec prije

Čega su se sjetili, kakva ti imaš očekivanja od njih !?
Oni su use na se i podase !

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 mjesec prije

Drsko s visine !
Oni su predstavnici boga !
Oni su naši pastiri a mi (valjda) ovce !

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 mjesec prije

Mi smo vaše žrtve !

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Vis maior
1 mjesec prije

Sve Puljiceva izdajnicka ceda..
Pa odavno Hrvati nisu imali veceg izdajnika..

Stranput
Stranput
1 mjesec prije

Franjevci ce nam najvise pomoc!!!!!!!!!!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stranput
1 mjesec prije

Ma vidi slike,vidi nadmenosti, vidi oholosti. . P o p i š a m im se po glavi !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Popišaj se sebi po glavi ,neće li ti se taj zakržljali mozak razbistriti.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Šta je katoliče odmah se propinješ na zadnje noge ?!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 mjesec prije

Odjebanus zatucenko zakržljali u razvoju.

kvaternik
kvaternik
1 mjesec prije

Mali prekasno, ali bolje ikad nego nikad!

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

Katolici u Bosni i Hercegovini koji su u najvećem broju Hrvati suočeni su s dramatičnim smanjenjem njihova broja i njih je u toj zemlji sada tek oko 350 tisuća, . . . . .

Situacija je osobito teška u Republici Srpskoj gdje ih je 1991. godine bilo oko 220 tisuća a sada je samo oko 15 tisuća katolika, odnosno samo ih je 2,4 posto od ukupnoga broja stanovnika ovog entiteta.

t r a n s k r i t i :
Tuđman, međutim, rezolutno odbacuje ideju da se raspravlja o povratku Hrvata u Bosansku Posavinu. Iznosi i razloge za to.
 “Pravo da se svi vrate na svoja područja nama to, sa gledišta interesa budućnosti hrvatskog naroda i hrvatske države…
(ne odgovara). 
To bi značilo da mi vratimo ne 300 000 koliko je Srba otišlo, nego da mi se vrati i 150 000 u Hrvatsku 
(to je..) problem. Prema tome, ako mi tražimo da vratimo tih, recimo, 100 000 (u Bosansku Posavinu), onda moram natrag 
primiti sve ovo, a nama je važnije, kad su već istjerani da ih raselimo….“

Ritter
Ritter
1 mjesec prije

Ajde dragi biskupi, prvo vi disciplinirajte i “pozovite” svoje komercijaliste, ahdnamaše fratre.

Manjina
Manjina
1 mjesec prije

Ja konto ,samo Bosnjaci traze medjunarodnu pomoc kad vidi belaja 😎 ali za vasu informaciju niko vam nemoze pomoc ali bas niko ,tako da znate da se ne sjekirate dzaba 😉