Published On: Uto, sij 5th, 2021

BISKUP PALIĆ: Dan žalosti u Hrvatskoj pokazatelj da smo jedinstven narod i da doista nosimo brige jedni drugih

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić u razgovoru za Hrvatski katolički radio istaknuo je kako je Dan žalosti u Republici Hrvatskoj pokazatelj da “smo dio hrvatskoga naroda, i da doista nosimo brige jedni drugih”. Naime, Vlada Hrvatske je proglasila 5. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj u povodu tragičnog stradanja osmero mladih Hrvata iz Posušja u novogodišnjoj noći.

Kako je rekao, podijeljena bol se lakše nosi.

“Za nas vjernike koji se u ovim trenucima pitamo ‘zašto’, teško je pronaći odgovor, teško je sve objasniti, podnijeti. Međutim, u otajstvu Božića koje slavimo ovih dana, ali i u otajstvu onoga što je Bog učinio za nas – da se utjelovio i otvorio nam neke nove horizonte, mislim da nam u ovim trenucima jedino vjera može pomoći”, istaknuo je mons. Palić.

Biskup Palić ponovno je izrazio sućut svim obiteljima te zahvalio na izrazima sućuti slušatelja HKR-a. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske koja je proglasila 5. siječnja Danom žalosti u RH u povodu stradanja osmero mladih pripadnika hrvatskog naroda u BiH u novogodišnjoj noći. Biskup Palić predvodio je 4. siječnja u Rakitnu sprovodne obrede za Ivana Miličevića, Stipu Romića, Žanu Pavković, Miju Soldo, Stipu Pavkovića i Mariju Pavković. Mirela Rezo i Stjepan Jukić Cvitanović pokopani su dan ranije u Posušju.

Foto: Pixsell

“To su sve mladići i djevojke iz dobrih obitelji, koji su bili povezani s Crkvom, i koji su bili na početku svoga života. To je bio trenutak našega ovozemaljskoga rastanka, ali sigurno i dio Božje promisli, a na nama je da molitvom damo podršku tim obiteljima kojima je ovih dana sigurno najteže”, istaknuo je.

Biskup Palić susreo se s obiteljima preminulih, i svjedoči koliko mu je bilo teško “te se i sam sebi čudio”, ali Bog očito daje snagu u tim trenucima, i koliko god mi razmišljamo da je svaka riječ suvišna, ipak, postoji jedna riječ utjehe za nas vjernike i to je upravo ta Božja riječ, rekao je biskup.

Istaknuo je kako je dan prije na sprovodu Mirele Rezo i Stjepana Jukića bio generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić i čime su na tim sprovodima željeli doista pokazati svoju nazočnost, podršku i suosjećanje tim obiteljima.

Smatrao je da je biskupova nazočnost nužna u tim trenucima, kao što je sv. Pavao rekao da se “radujemo s radosnima i plačemo sa zaplakanima”.

“Premda je svaka riječ i svaka gesta u tim trenucima suvišna, dužnost je i zadaća njega kao biskupa, svećenika i svih koji su pozvani, poslani i ovlašteni od Krista propovijedati Radosnu vijest da u tim trenucima, koliko god bili teški, ponudimo ne svoju riječ, nego riječ utjehe – a riječ utjehe može biti jedino Božja riječ.

Vjernički odgovor na sve što nas u životu snađe je molitva. Molitvom je uvijek lakše prihvatiti neke životne okolnosti, situacije, životne datosti, jer molitva zapravo oblikuje naše srce. Molitva mijenja nas same. I molitva je doista izvor snage u trenucima kada čovjek ne nalazi adekvatnu riječ ni gestu. Kad smo u molitvi ujedinjeni vjerujem da smo doista snažni i da tada možemo ‘nositi’ te obitelji kroz ovu situaciju kroz koju sada prolaze”, poručio je biskup Palić./HMS/