Published On: Sub, pro 25th, 2021

Biskup Palić predvodio polnoćku u katedrali

Tisuće vjernika u Mostaru, jedan od najradosnijih katoličkih blagdana Božić, dočekalo je na svečanoj misi polnoćki, koja je počela točno kad su se sklopile kazaljke na satu u pola noći i oglasila crkvena zvona širom Mostara, dok su vjernici pjevali slavljeničke pjesme.

U prepunoj katedrali Marije Majke Crkve pjesma “Radujte se narodi kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas”, najavila je svečanu polnoćku koju je uz koncelebraciju brojnih svećenika, predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

On je u Božićnoj propovijedi kazao kako vrijeme i okolnosti iz godine u godinu nameću teme za razmišljanje o “proslavi Božića, otajstvu Božića, Božjeg rođenja i dolaska na ovaj naš svijet”.

Kao što su u trenutku Isusova rođenja bile posebne okolnosti, tako svako vrijeme nosi svoje okolnosti u kojima slavimo Božić. Mogli bismo večeras promišljati i iskazivati svoje neslaganje i čuđenje nad zahtjevima političke korektnosti i nedavnih zahtjeva određenih političkih krugova da se za Božić ne spominje Boga, Isusa, Mariju i Josipa. Mogli bismo u nesređenoj političkoj situaciju u našoj zemlji, kao što je i onda, ali i sada nesređena politička situacija i u Isusovoj domovini. Izviru i mnoga druga pitanja, zašto ljudi žele slaviti Božić i blagdane, neovisno o sredinama u kojima žive, gospodarskim mogućnosti pa i o vjerskoj pripadnosti, kazao je biskup Palić.

Među mnoštvom pitanja o proslavi Božića od onih počiva li Božićno slavlje na sentimentalnosti i nostalgiji za vremenima i slavljima, kakva su nekada bila ili je proslava Božića samo rezultat mudrih marketinških strategija u trgovini i poslovanju, do onih ima li slavlje Božića ikakve veze sa samom porukom ovoga blagdana.

Da, mi kršćani katolici, vjerujemo u taj događaj i već više od 2.000 godina ispovijedamo tu istinu. Bog postaje čovjekom u Isusu iz Nazareta. I doista potpuno neobično i jedinstven događaj za religije uopće, kazao je biskup Palić.

Božji način dolaska na svijet izvana potpuno nespektakularno, tako da se betlehemsko dijete pridružuje bezbrojnim rođenjima koja se u ovom svijetu događaju svaki dan i to u Betlehemu i u jaslama, je kako ističe očitovanje ljubavi Božje prema čovječanstvu.

Naravno mora biti mjesta i za radost i slast, ali Božić nije samo to. Taj mali Mesija ostavljen u zagrljaju svoje majke u Betlehemskoj špilji trebao bi nas natjerati da skočimo od radosti i ostanemo bez daha, jer sve ovo slavlje i čekanje za to bespomoćno dijete Stvoritelju svega treba, da naša ljudska ljubav da preživi. To je otajstvo ljubavi i nenametljivosti našeg velikog Boga koji se objavljuje u djetetu Isusu, pojasnio je biskup Palić u božićnoj propovijedi u Mostaru.

Na kraju je poželio sretan Božić svima vjernicima, onima koji ga osjećaju bliskim i onima koji žele napraviti korak prema njemu, kao i onima koji ne žele znati za Boga.

Dopustimo da nam srce grije i nadu nosi poruka anđela u ovoj svetoj noći. Ne bojte se, danas se u gradu Davidovu rodio spasitelj, poručio je mostarski biskup Palić.

Mostar je jedan od rijetkih gradova u našoj zemlji, ali i široj regiji u kojem su se božićne polnoćke ove godine održale tradicionalno u ponoć kada se prema biblijskoj predaji rođenje Isusa Krista i dogodilo.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
jaran Haso - dosta mi je bureka!
jaran Haso - dosta mi je bureka!
7 mjeseci prije

Narod koji ima ovakvu vjersku inteligenciju – ne može nestati 😎 !!!

A ako i nestanemo – ostaće fratri-Ahdnamaši 😎 – sve dok im Islamski lav sa Bosfora šalje plaće i povlastice …

Derim
Derim
7 mjeseci prije

Sakrivajte djecu!

jaran Haso - dosta mi je bureka!
jaran Haso - dosta mi je bureka!
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
7 mjeseci prije

Sakrivajte djecu – Muhamed prihaja 😉 !