Published On: Čet, svi 30th, 2013

Biserko o presudi: Iz svega proističe "da se BiH sama od sebe raspala''

Oslobađajuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je šokantna i iznenađujuća ze sve one koji iole imaju uvid što se događalo pred Haaškim tribunalom (ICTY), ali i onog što se događalo u Srbiji svih ratnih godina, izjavila je za agenciju Fena Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora iz Srbije.
”Meni se čini da se radi o nekavoj izlaznoj strategiji gdje su sve države, ili dvije države amnestirane od odgovornosti”, kazala je Biserko, komentirajući upit u vezi s oslobađajućom presudom koju je Pretresno vijeće ICTY-a izreklo bivšem šefu Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.
Biserko smatra da je sve to zajedno na “staklenim nogama” s obzirom na to da su na suđenju Slobodanu Miloševiću, koje je najtemeljnije, prikazani mnogi dokazi i mnogi materijali koji terete ovu dvojicu.
”Ovdje se očigledno radi o tome da se politčki kontekst promjenio i da je oslobađajuća presuda imala i neke druge razloge” ocjenila je ona, navodeći da iz svega proistječe “da se BiH sama od sebe raspala, te da su bosanski Srbi, koji su u to najviše implicirani i počinili najviše zločina, to činili bez ikakve podrške sa strane”.
Dodala je da pritom međunarodna zajednica nije našla rješenje za BiH kao takvu i da je to ostalo nekako otvoreno pitanje i dan danas.
”ICTY je sada Srbiju amnestirao i sama Srbija će sada, pošto je uvijek tvrdila da nije bila u ratu, drugačije se ponašati u odnosu na pomirenje u regiji i tranzicijsku pravdu”,navodi Biserko.
Istovremeno, izražava strah da bi taj dijalog unutar Srbije, u kojoj ima više od 400.000 veterana, mogao izostati, te se pita – gdje su oni ratovali, uz zaključak da odgovornost Srbije u tom pogledu postoji.
Biserko, nadalje navodi, da sudska pravda ili istina nije jedina te da je u tom kontekstu veoma važno naslijeđe ICTY-a koje može biti izvor za buduće istraživače koji će tumačiti sve ono što se događalo i pred ICTY-om i “na terenu”.
”Prema tome istina će izaći na vidjelo, međutim, vrlo je neobično da se na taj način završava rad ICTY-a”, precizirala je Biserko, uz ocjenu da je to nepovoljan ishod za odnose u samom regiji i to, ne samo za žrtve, nego i uopće za državu BiH.