Published On: Wed, Oct 23rd, 2013

Birokratski aparat ide na remont

bakić_marinaNekontroliranim “uhljebljenjem” u 75 državnih institucija u BiH, čiji je broj zaposlenih premašio 22.000, konačno se počela baviti Komisija za analizu radnih mjesta Ministarstva pravde BiH.

Kako je za “Avaz” potvrdila Marina Bakić, portparol Ministarstva, Komisija će u narednom periodu detaljno preispitati pozicije u institucijama BiH u skladu s propisanim kriterijima i dati prijedloge o razvrstavanju radnih mjesta, s detaljnim opisom poslova.

Nova zapošljavanja

Početak rada Komisije prvi je korak na realizaciji odluke Vijeća ministara BiH iz marta ove godine, čiji je krajnji cilj uvesti kontrolu u oblast zapošljavanja na teret budžeta.

– Cilj je, prije svega, da poslovi određenih radnih mjesta budu usklađeni s primanjima, i to ujednačeno u svim državnim institucijama. Nakon pojedinačnih analiza, komisija će dati prijedlog, a institucije imaju rok od godinu dana da usklade svoje interne pravilnike s ovim preporukama – kaže Bakić.

parlamentBiH

Zvanično , nitko ne zna koliko je točno osoba zaposleno u državne institucije ove godine . No , kako saznaje ” Avaz ” , u prvom polugodištu ove godine zaposleno je oko 100 , a sudeći prema oglasima na internet – stranici Agencije za državnu službu BiH , u tijeku je i procedura zapošljavanja još 79 osoba u jednu od institucija s ” državnih jasli ” .

Stalni rast

Prema našim saznanjima , više od 15 institucija u 2013. zaposlilo je između jednog i pet radnika .

Da birokratski aparat u BiH i dalje opravdano nosi epitet najglomaznijeg u Europi , pokazuju i podaci državnog Ureda za reviziju institucija , koji je na kraju prošle godine u 75 državnih institucija evidentirao 22.205 zaposlenih , što je u odnosu na 2011. bilo više za 135 zaposlenih . Najviše zaposlenih broje Oružane snage BiH , a slijede ih zaposlenici sa statusom državnih službenika , zatim namještenika i policijskih službenika .

Opasnost za sposobne

Kako ocjenjuje naš izvor upućen u rad Povjerenstva , koji je želio ostati anoniman , Komisija će uraditi sve da otkrije nepravilnosti pri zapošljavanju , ali krajnji potezi ovise o višim instancama vlasti .

– Bojimo se samo da institucije sistematizacijama i pravilnicima ne sačuvaju one koji su prvenstveno političkim vezama zauzeli određene pozicije , a za to baš i nisu kvalificirani , a da baš oni sposobni kadrovi koji znaju svoj ​​posao , ali nemaju ” zaleđe ” , ostanu bez angažmana – kaže naš sugovornik .

Broj zaposlenih u institucijama BiH

22.025 ukupan broj zaposlenih na kraju prošle godine

9758 zaposleno u OSBiH

4.533 osobe imaju status državnog službenika

3.795 osoba ima status namještenika

3.332 zaposlena policijska službenika

 

avaz.ba