Published On: Mon, Jul 3rd, 2017

BIRN: Tepisi, rasvjeta, dekor – Čović obnavlja ured

Ured člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića uskoro će kupiti novi stilski namještaj, koji će koštati preko 10.000 maraka, kao i nove tepihe, rasvjetu, dekor i parkete, objavio je BIRN.

Naime, Povjerenstvo za nabavku Predsjedništva BiH prihvatilo je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za montažu stilskog namještaja, a tender je dobila firma Ceste Company iz Kiseljaka.

Ukupna vrijednost ponude za namještaj je 10.500 maraka. Za poslove uređenja ureda najvjerojatnije će angažirati podizvođače, kao što je bio slučaj s ranijim tenderima koje su dobivali.

Prema podacima poslovnog portala eKapija, vlasnik firme Ceste Company je Pero Pecirep, dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice iz Kiseljaka. Pecirep u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nije potvrdio ni demantirao vlasnički udio u kompaniji.

”Ja nisam direktor te firme. To slobodno možete provjeriti… Njegovo ime je Amer Omeragić. Što se samog tendera tiče, obavljen je u skladu sa zakonskim procedurama”, kazao je Pecirep, koji na pitanje ima li ikakve veze s firmom Ceste Company nije želio dati odgovor.

Potvrdio je da je član HDZ-a u Kiseljaku, dodavši da se toga ne stidi.

Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH također je prošle godine nabavljao stilski namještaj u vrijednosti od 20.900 KM bez PDV-a.

Čović će renovirati jedan od svoja dva ureda koja ima u Sarajevu i Mostaru, pa tako osim namještaja, putem javnih nabavki se traži ugovor za usluge dekoriranja i najma dekorativne opreme za potrebe Ureda hrvatskog člana Predsjedništva koji će koštati 2.500 KM bez PDV-a.

Potpisan je i ugovor o nabavci poklona za Čovićev ured, koji će također koštati 2.500 KM bez PDV-a.

Više od 10.000 KM koštat će i nabavka i montaža rasvjetnih tijela koja u svom uredu želi ugraditi Čović. Također, tu je i drugi tender i potpisani ugovor za nabavku ukrasa i dekoriranje Čovićevog ureda, koji će koštati 2.500 KM bez PDV-a.

Usluge tehničke audio-video podrške u povodu organiziranja božićnog prijema, također će biti dio uređenja. Prema ugovoru, za ovaj tender će biti utrošeno 3.600 KM bez PDV-a.

Renoviranje Čovićevog ureda podrazumijeva i nabavku koplja s postoljem, što će, prema ugovoru, koštati 1.260 KM, također bez PDV-a.

Parketarski radovi prilikom renoviranja koštali su 1.386 KM, dok je nabavka zavjesa nešto jeftinija, i ona će građane koštati 850 KM, oboje bez PDV-a.

Renoviranje ureda zaokruženo je nabavkom vunenih tepiha, koji će, prema ugovoru, biti plaćeni 8.535 KM, bez PDV-a.

Ukupna vrijednost ovih tendera je 44.000 KM. Uz dodatnih 7.480 maraka PDV-a, renoviranje Čovićevog kabineta će koštati 51.480 KM.

Većinu tendera dobila je ista firma – Ceste Company iz Kiseljaka, navodi BIRN