Published On: Čet, lis 4th, 2018

Birati drugima člana Predsjedništva i protuustavno i nemoralno

Komentirajući retoriku pred Opće izbore u BiH sociolog Ivan Vukoja izjavio je za Našu tv kako za ove izbore odbacuje epitete “povijesni, sudbonosni” i sl., ali se slaže da su važni u smislu dugogodišnjeg procesa promjene karaktera ove države gdje se pokušava promijeniti njezina bit, a to je konstitutivnost tri naroda. Naglasio je kako je u ovom trenutku jedini način da Hrvati umanje šansu da budu majorizirani u izboru hrvatskog člana Predsjedništva masovni izlazak na birališta.

-Vrlo jednostavnom logikom, da su kandidati za Predsjedništvo predstavnici svih građana onda bismo imali jednog predsjednika, ne trojicu ili da su oni predstavnici entiteta onda bismo imali dvojicu. Stoga je jedini ispravan odgovor na pitanje zašto BiH ima tri predstavnika taj što ima tri konstitutivna naroda-kazao je Vukoja  dodajući da je prvi logičan korak toliko puta najavljivana promjena Izbornog zakona i njegovo usklađivanje s Ustavom BiH. Želi što veći izlazak birača pripadnika sva tri naroda uz želju da ne upadnu u zamku nemoralnog biranja tuđih predstavnika.

Upitan kako prevladati jaz u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, a na bošnjačkoj političkoj i akademskoj sceni ne postoji nitko tko se ne zalaže za građansku BiH i majorizaciju Hrvata, Vukoja kaže kako postoje oni koji se protive preglasavanju Hrvata.

– Evo spomenut ću samo reisa Kavazovića koji je izjavio kako jedan narod ne treba drugome birati zastupnike, kazao je Vukoja.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za Večernji list izdanje za BiH kazao je da kada je riječ o biranju predstavnika građana i naroda, dužni smo držati se Ustava i tamo gdje je predviđeno da se predstavnici biraju kako bi štitili kolektivne interese, to i činimo, ali to ne može biti na račun ravnopravnosti naroda i svih građana na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

-Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena-izjavio je reis Kavazović.

Njegove riječi uglavnom su dočekani kod svih političkih kandidata na riječi odobravanja, no ne i svih kod Bošnjaka. Nositelj liste DF-a za Parlament FBiH prof. dr. Ahmed Džubur, inače dekan Agronomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” poručio da je “izbor za bošnjačkog člana Predsjedništva potpuno nebitan”, te napao poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Kavazovića.

– Ovdje imamo borbu nekoliko kandidata za unutarstranački prestiž. Samo ono što znači borba za hrvatskog člana Predsjedništva, jeste ono što znači progres, opstanak i potpuno odvajanje od projekta Čovića i njegovih sljedbenika, rekao je Džubur i dodao:

– Ono što zabrinjava i što smo čuli ovih dana jeste i da su se neki vjerski poglavari uključili u proces rušenja koncepta koji mi ovdje zagovaramo . Međutim, reći ćemo im iz Mostara da to što oni izgovaraju, nadam se što ne misle, je došlo na plodno tlo u Mostaru. Sve ono što su pokušavali je na drugoj strani izazvalo revolt kod ljudi, i oni koji čak nisu mislili glasovati za Demokratsku frontu i gospodina Komšića – glasovat će, uvjeren je Džubur, koji je očito aludirao na izjavu reisa Kavazovića./M.L./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare