Published On: Fri, Aug 9th, 2013

Bilo je kontakata sa Šveđanima, ali u srcu mi je BiH

Baš nam je nešto krenulo – talentirani Sead Hajrović igra za Bosnu i Hercegovinu, njegov dokazaniji brat Izet tek će zaigrati, Sead Kolašinac počeo je sređivati ​​papire da se pridruži “Zmajevima” … a u mladoj reprezentaciji sljedeće sedmice debitirati će još jedan iz niza nogometaša za koje smo se plašili da će nam ih netko oteti.

No, nakon razgovora s napadačem škotskog velikana Celtica Bahrudinom Atajić, ostao je dojam da ovog nogometaša nikada ne bismo izgubili, jer je patriotizam izbijao iz svake njegove riječi.

Opravdati poziv

Poziv selektora mlade reprezentacije BiH Vlade Jagodića za susret s Crnom Gorom 13. kolovoza u Mostaru Atajić je primio sa srećom.

– To je super. Dugo sam čekao da me pozove netko iz BiH. Nadam se da ću opravdati poziv i dokazati da mi je mjesto u mladoj reprezentaciji BiH – kaže Atajić.

Dvadesetogodišnji Atajić igrao je do kraja prošle sezone za mladi tim Celtica, za koji je u 22 utakmice postigao 20 golova. Nagrada za učinak nije izostala, jer je u posljednjoj utakmici prošle sezone Premijer lige protiv Dundee Uniteda debitirao za seniorski tim, čime mu je jasno stavljeno do znanja da se na njega u Celticu sve ozbiljnije računa.

– U Celticu sam od 16. godine, ovo mi je prvi profesionalni klub u životu. To što su mi dali priliku da debitira, nagrada mi je za sve ono što sam pružao u posljednje tri godine. Osjećaj je bio nevjerovatan, zaista je velika čast igrati za prvi tim Celtica. Konkurencija je vrlo jaka, ali dajem sve od sebe da izborim mjesto u prvom timu. U novu sezonu ulazim s nadom da ću imati više prilika da se pokažem. Riječi menadžera da sam mnogo napredovao i da će računati na mene, veliko su mi ohrabrenje – tvrdi naš mladi nogometaš.

Bijeg u Malmö

Bahrudin je porijeklom iz Bosanske Gradiške. Njegova obitelj je pod naletom rata izbjegla u Malmö, ali ljubav prema BiH nije jenjavala. Štoviše, Atajić tvrdi da nikada nije bilo dilema o tome za koga će igrati.

– Bilo je kontakata sa Šveđanima. Zahvalan sam im za sve što su mi dali, ali iskreno, nikada nisam želio igrati za Švedsku. Bosna i Hercegovina mi je u srcu i uvijek sam čekao njen poziv. Presretan sam što je konačno došao. Ponosan sam što ću debitirati za mladu reprezentaciju BiH, ali je moja ambicija da se s vremenom probijem u A-reprezentaciju – rekao nam je Atajić.

Stojnić ga odbacio

Da je riječ o nekom drugom nogometašu s manjkom osjećaja patriotizma,
Atajić bi, možda, već nosio dres mlade selekcije Švedske. Naime, prije tri godine bio je u trening-kampu u Međugorju, kada mu je tadašnji izbornik kadetske reprezentacije Velimir Stojnić rekao da nema kvalitetu za tim.

Ipak, bez obzira na to, Atajić je samoinicijativno uzeo državljanstvo BiH.

avaz.ba