Published On: Sri, pro 29th, 2021

Bileća je u velikim financijskim problemima: Dugovi pritisnuli, plaće kasne…

Ulice Bileće su bez novogodišnjih ukrasa i praznične atmosfere. Razlog – nedostatak novca. Svjesni financijske krize Općine u kojoj žive, građani ipak razočarani, prenosi N1.

“Mi smo se radovali svakom prazniku, sad nemaš ništa. Sve je monotono, jednostavno, jednolično, narod zabrinut, osmijeha nema, nema zadovoljstva, nema veselja”, rekao je Mladen Stolica.

“Da, do slavlja nam je, ovo je sve nekako glupo ali ne možemo na to utjecati. Mi jedva čekamo da odemo odavde, navikli smo ovako”, istaknule su Nataša Šešlija i Jana Popadić. Sredstva namijenjena za kićenje grada preusmjerena su u neke druge, kako načelnik općine kaže, prioritetnije stvari. Dugovi se gomilaju godinama, a aktualno rukovodstvo naslijedilo ih je od prethodne vlasti na čelu s Miljanom Aleksićem, načelnikom u dva mandata.

“Taj dug se taložio zadnjih 10 – 15 godina, gomila se tako da Bileća duguje oko 20 milijuna prema različitim dobavljačima, uglavnom dug je prevelik da bi se općina mogla sama izboriti s tim problemom”, rekao je Veselin Vujović, načelnik Bileće.

Duguje se i zaposlenicima Općine. U ovoj godini isplaćeno je ukupno devet plaća. 65 posto godišnjeg proračuna izdvaja se za plaće radnika. Od 2016. godine do danas na proračun je primljeno oko 100 radnika te je trenutno na općinskom proračunu njih 285. Prema riječima načelnika, pola od toga bio bi realan broj zaposlenih, zbog čega će prvi korak biti ukidanje radnih mjesta.

Jedno od rješenja he da se u suradnji s Vladom RS-a sanira postojeći dug a potom krene u socijalno zbrinjavanje radnika. Radnici su svjesni da je ovakvo stanje neodrživo, ali da bismo mogli pripremiti program socijalnog zbrinjavanja mi moramo imati čistu poreznu situaciju”, naveo je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Svjesni stanja u kojoj se Općina nalazi, radnici strahuju da bi mogli ostati bez posla.

“Nema još konkretno nikakva najava pa ne možemo nešto točno tvrditi. U planu je izrada sistematizacije radnih mjesta. Kako I na koji način će se provesti ne znamo. Bio je prijedlog da se ljudima podijele stimulativne otpremnine gdje bi se riješio jedan dio viška radnika”, istaknuo je Nikola Lero, predsjednik Sindikata lokalne uprave Općina Bileća.

Poreznoj upravi Općina duguje oko 3,5 milijuna KM, stoga im pod prinudnom naplatom mjesečno uzima oko 130.000 KM, no od Nove godine napravit će reprogram s Poreznom upravom, kako bi ovu hercegovačku općinu spasili od kolapsa.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Geza
Geza
7 mjeseci prije

Fake news. Ne vjerujem.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
7 mjeseci prije

I to je to. – Nisu neprijatelji Srpske ni Hrvati, ni Muslimani. – Nego plaće od 350 KM. Koji niti mogu isplatiti.

Fasader
Fasader
7 mjeseci prije

Neko krade pare. Samo njemačka tvornica Ceresit Henkel u Bileći potroši toliko kamena bilećkih kamenoloma da bi se od koncesije mogle hraniti tri Bileće

Zigica
Zigica
7 mjeseci prije

Bileća , Gacko , Nevesinje i te tako vukoje.bine nemaju nikakve perspektive. Više su stanovnika imali prije 150 godina nego danas.