Published On: Uto, tra 10th, 2012

Bildt je pokušao zaustaviti Oluju, branio je Vojsku RS-a nakon Srebrenice

Za Srebrenicu su krivi Armija BiH i HVO, govorio je Bildt, a teško mu je bilo “vidjeti razliku između Martićeva raketiranja Zagreba i hrvatskog granatiranja Knina” Povećaj Bildt je osuđivao Oluju, a branio Srbe nakon Srebrenice.

 

Piše: Davor Ivanković – Večernji list

 

“Svojom politikom ništa nije učinio da se smanje muke BiH, a bio je u poziciji, no onda je govorio kako jeMilošević ‘dobar momak.’” Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva, bila je u pravu kada je, na obilježavanju 20. obljetnice opsade Sarajeva ovako zaskočila Carla Bildta, sada švedskog ministra vanjskih poslova, a prije 20 godina posebnog izaslanika EU za područje bivše Jugoslavije. – On ne zaslužuje biti tu danas – bila je jasna dok joj je Bildt okretao leđa.

 

Poslije će joj odgovoriti da “širi laži”. Bildtov “paket” Na njegovu žalost, F. Hartmann zna činjenice. Znaju ih i u hrvatskoj diplomaciji, za koju je Bildt godinama bio “persona non grata”. Dokumenti koje su naši diplomati u stalnoj misiji RH pri UN-u iz Ženeve slali u Zagreb sredinom 90-ih govore o Bildtovoj potpori srbijanskoj politici. Otpravnik poslova Madey 19. srpnja 1995. šalje u Zagreb povjerljiv dopis. Naš diplomat hvali Van den Broeka, koji se na sastanku Ministarskog vijeća EU zalagao da međunarodna zajednica ne smije pokleknuti pred snagom oružja jačeg, a lišiti slabije strane prava na samoobranu. Tumači da se time Van den Broek otvoreno suprotstavio Carlu Bildtu.

 

Navodi da je na istom sastanku Bildt “više kritičnosti i odgovornosti (za pad Srebrenice) pripisao ofenzivnim akcijama Armije BiH i HVO-a, dok je istaknuo da se bosanski Srbi istinski zalažu za obustavu neprijateljstava”. U drugom dopisu, od 31. srpnja iste godine, Madey Zagrebu otkriva sadržaj tzv. Bildtova paketa, koji je ovaj dogovorio s Miloševićem. SRJ priznaje granice BiH, no BiH će biti ustrojena kao unija Federacije i R. Srpske, a zauzvrat se SRJ ukidaju sankcije.

SRAMOTNO Bildt je osuđivao Oluju, a branio Srbe nakon Srebrenice

Isposlovao osudu u Haagu

 

Bildt je svoju najvažniju ulogu protiv interesa Hrvatske odigrao je na dan pokretanja Oluje. Riječi iz njegove izjave bile su proročanske: “Hrvatska ofenziva protiv krajeva nastanjenih Srbima mora biti osuđena u najkraćem roku… to će baciti tamnu sjenku nad Hrvatsku za dugo vrijeme… Martić je optužen za ratni zločin zbog raketiranja Zagreba, teško je vidjeti bilo koju razliku između ove akcije i granatiranja Knina, za koji sad mora odgovarati predsjednik Tuđman”, pisao je Bildt.

 

Koji je, vođen politikom (Britanaca) da se do mira jedino može doći ustupcima Hrvata i Bošnjaka prema strateški važnijim Srbima, uspio isposlovati i osudu Oluje u Haagu. A kao što je F. Harmann napisala, istodobno je Haag prikrivao upetljanost Srbije u rat u BiH i RH. Tuđman je umro, za Oluju Haag osuđuje Gotovinu i Markača. Bildt je utjecajan europski birokrat. Kuću za odmor kupio je u – Hrvatskoj