Published On: Ned, srp 17th, 2016

BILANS PROPALOG VOJNOG PUČA U TURSKOJ: 265 mrtvih, 1440 ranjenih, 2.839 uhićenih urotnika

Premijer Turske Binali Yildirim priopćio je danas u Ankari kako je broj žrtava izvršitelja pokušaja vojnog udara, vojnika odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY dosegao 161, te da je 1.440 osoba ranjeno.  Yildirim je rekao da je broj uhićenih pripadnika Oružanih snaga Turske 2.839 i dodao kako su pripadnici terorističke organizacije FETO/PDY, na čelu sa Fetullahom Gulenom, koji su pokušali vojni udar, gori i od terorista PKK-a.

Turska državna izvještajna agencija javlja kako je 140 članova turskog vrhovnog suda uhićeno, kao i 48 članova Državnog vijeća. Svi se oni nalaze pod istragom zbog sinoćnjeg propalog vojnog udara. Turske vojne vlasti blokirale su zračni prostor nad zračnom bazom Incirlik u južnoj Turskoj.

Društvenim mrežama šire se spekulacije o tome da je Erdogan sam organizirao puč kako bi učvrstio svoju vlast u Turskoj.  Nakon što je sinoćnji vojni udar propao, turske vlasti smijenile su s dužnosti 2745 sudaca. Reuters javlja kako će Grčka razmotriti zahtjeve za azil osmero časnika koji su tamo ranije stigli vojnim helikopterom. Turska zahtjeva da se grupu pošalje natrag.

Vojni udar počeo granatiranjem parlamenta

Podsjetimo, kasno sinoć dio turske vojske pokušao je nasilno svrgnuti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Diljem zemlje vojska je pokušala preuzeti ključne državne institucije i infrastrukturne objekte. No nakon Erdoganova poziva na ustanak protiv vojnog udara, tisuće građana izašle su na ulice i zaustavile vojna vozila. Slijedila je brza reakcija policije i sigurnosnih agencija te se čini da je vojni udar spriječen.

Sve je počelo granatiranjem parlamenta u Ankari. U tom trenutku predsjednik Erdoan bio je u ljetovalištu u Marmarisu. Prema nekim izvješćima – i taj je objekt napadnut, no Erdogana su prije toga, najvjerojatnije helikopterom, uspjeli prebaciti u Istanbul. U tom gradu cijelu su noć trajali sukobi.

Prema posljednjim informacijama, 265 ljudi je ubijeno, a vlasti su dosad uhitile više od 2800 urotnika, objavio je premijer Binali Yildirim. Glavni stožer turske vojske pod kontrolom je vladinih snaga.

Manje skupine pobunjenika još su prijepodne pružale otpor i držale još nekoliko helikoptera. Uklonjeno je s dužnosti 29 pukovnika i pet generala.

Blokirali mostove i zračnu luku

Dio vojnog vrha objavio je sinoć oko 22 sata kako je preuzeo puni nadzor nad zemljom. Premijer Binali Yildirim potvrdio je odmah kako je u tijeku pokušaj puča. Pobunjeni časnici oteli su nekoliko bojnih zrakoplova i helikoptera u jednoj bazi istočno od Ankare, nisko su nadlijetali grad, a čula se pucnjava iz smjera sjedišta policije i tajne službe.

Uskoro su stigle vijesti kako su oba mosta preko Bospora zatvorena, a pred parlament su pučisti stigli u tenkovima. Mobilizirane policijske i sigurnosne snage suprotstavile su se pobunjenicima, vlada obećaje da će biti kažnjeni. Predsjednik Erdogan bio je na sigurnom, strane agencije oko 23 sata pravilno procjenjuju kako je riječ o borbi između visokih časnika, onih koji su protiv i onih koji podupiru Erdoganovu stranku i vladu. Zapovjednik oružanih snaga zarobljen je u glavnom stožeru vojske s nizom časnika. Prekinut je zračni promet, zatvorene su luke, vojnici ulaze u zračnu luku Ataturk u koju će zatim navaliti prosvjednici koji podupiru vladu.

Preuzeli CNN Turk

Na blokiranoj državnoj televizji pučističko Vijeće za mir u zemlji objavljuje policijski sat, ratno pravo i preuzimanje vlasti.  Erdogan se javlja na CNN Turk i poziva narod da izađe na ulice, traži javna okupljanja na trgovima i u zračnoj luci. Za nered optužuje, kako kaže, paralelnu strukturu, mrežu propovjednika Fethulle Gülena iz Philadelphije. Turski premijer prijeti kako će biti i mrtvih u gušenju puča.

Na bosporskom mostu vojnici poslije ponoći pucaju na prosvjednike koji pokušavaju prijeći most. Europska unija, SAD i Rusija izražavaju zabrinutost i pozivaju na stabilnost i mir.

Zrakoplov srušio helikopter urotnika

Oko 1 sat ujutro vladi vjeran dio zrakoplovstva ruši u Ankari najmanje jedan helikopter pučista. Agencije javljaju kako su pobunjenici napadom iz zraka ubili 17 osoba u glavnom stožeru specijalne policije u Ankari. Napali su i satelitsku postaju Turksat i središte policije, tenkove iz kojih je na parlament navodno ispaljeno nekoliko granata.

Ujutro u pola dva već su u tijeku masovni prosvjedi protiv pokušaja puča, a policija uhićuje pojedine vojne časnike. Vojska je prekinula emitiranje turskog CNN-a. Opet emitira državna televizija, agencije javljaju o šest ubijenih civila i o oko stotinu ozlijeđenih u Istanbulu, o pucnjavi između vojske i policije na trgu Taksim, gore automobili, čuju se pucnjevi, mediji pokazuju desetke uhićenih vojnika koje odvodi policija, gotovo 1600 vojnika i časnika uhitit će do jutra.

Erdogan stiže u Istanbul, narod na ulicama

Predsjednik Erdogan stiže u Istanbul, na njegov poziv tisuće su već na ulicama iako je pokušaj puča još u tijeku, iako je bombardiran parlament i čuje se pucnjava.

Turski vojnici, nije moguće da prihvaćate ciljati puškama na turski narod, na vaše majke, očeve, braću i sestre. Te vam je puške dao narod ove zemlje. Ako ih upotrijebite protiv naroda koji vam ih je dao, platit ćete visoku cijenu. Morate prestati griješiti, poručuje Erdogan.

Postaje jasno kako je uz raspoloženje naroda na ulici dio vojske koji nije otkazao poslušnost spasio vladu. Do četiri sata ujutro Erdogan najavljuje istragu i osvetu, kako je rekao, čišćenje vojnog kadra. Vojnici na oba mosta koja povezuju Istanbulu podignuli su ruke u zrak – predaju se. /HRT/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>