Published On: Čet, kol 13th, 2015

Bilandžić: Hrvatska je samim tim što je članica euroatlanskih organizacija odavno meta terorista

STRUČNJACI za sigurnost, u ozračju najnovijih događaja vezanih za ISIL-ovu otmicu i pogubljenje Tomislava Salopeka, slažu se kako apsolutne sigurnosti za neku zemlju, pa tako ni za Hrvatsku, nema, ali i kako je Hrvatska još uvijek koliko-toliko sigurna zemlja.
“Ni jedna država danas nije sigurna od terorizma. Sigurni su jedino Eskimi i stanovnici ahripelaga Tonga”, kazao je Hini stručnjak za sigurnost Mate Laušić dodajući ipak kako Hrvatska ulazi u red zemalja koje su, s obzirom na ono što se danas u svijetu događa, sigurna zemlja.
Nema, kaže, apsolutne sigurnosti već možemo govoriti samo o maksimalnoj razini sigurnosti koju neka zemlja poduzima.
“Na sigurnosti treba raditi i treba razvijati sigurnosnu kulturu kod građana, a ta se kultura stiče kroz odgoj, škole, medije”, kaže Laušić.
Uvjeren je i kako će hrvatski građani i dalje odlaziti u inozemstvo, bez obzira na zadnje događaje jer, kako kaže, čovjek ima moć zaborava.
I stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić slaže se da je Hrvatska još uvijek koliko-toliko sigurna zemlja, no dodaje kako, kada je terorizam u pitanju, postoji određena razina opće opasnosti. “Hrvatska je već samom činjenicom da je članica euroatlanskih organizacija, odavno meta”, kaže Bilandžić.
Hrvatska, kaže do sada nije bila konkretna neposredna meta jer za to, osim općeg konteksta, nije bilo razloga.
Bilandžić je uvjeren kako će posljednji događaji oko otmice i pogubljenja Tomislava Salopeka ipak utjecati na to da dio hrvatskih građana dobro razmisli prije nego se uputi u inozemstvo. “Terorizam u sebi ima psihozu širenja straha što će zasigurno utjecati i na odluke dijela populacije”, uvjeren je.
Teroristička organizacija Islamska država jučer je na svom Twiteru objavila beživotno tijelo za koje tvrde da je 31-godišnji Tomislav Salopek. Uz fotografiju muškarca za kojeg tvrde da je Salopek ostavili su i komentar: “Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države”.
Salopek je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira. Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će ga ubiti u roku od 48 sati ako ne budu oslobođene “muslimanske žene”.
Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog stranog državljanina koje je počinila Islamska država u Egiptu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare