Published On: Čet, svi 13th, 2021

BIJELI BRIJEG: Spriječena još jedna “vražja šestica”?

Neformalna skupina stanara, žitelja naselja Bijeli brijeg u Mostaru nakon četiri mjeseca čekanja dobila je i službenu informaciju da se u njihovom susjedstvu, uz postojeći, trebao graditi još jedan objekt s garažom, prizemljem i pet katova. Isto je zaustavljeno tek nakon što su se stanari aktivirali te angažirali odvjetnika.

Kako se navodi u priopćenju Građanske Inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu“, stanari su Gradskoj upravi Mostara 28. siječnja ove godine poslali zahtjev za pristup informacijama, u kojoj se zanimaju za drugu zgradu koja je u planu investitora.

Nakon gotovo četiri mjeseca stiže im odgovor da je u njihovu naselju, uz onaj protiv kojeg se bore, izdana urbanistička suglasnost za još jedan objekt.

“Investitor Joks d.o.o. Mostar podnio je zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju stambeno poslovnog objekta na građevinskom zemljištu označenom kao k.č. 2562/7 (nova k.č. 1438/2) k.o Mostar II. ‘Stručni savjetnik za građevinske propise – oblast građevinske struke, izradio je urbanističko tehničke uvjete broj: UPI-07/2-26-4785/19 od 16.7.2019., kojima je predviđena izgradnja stambeno poslovnog objekta na mjestu postojećeg stambenog objekta gabarita G+Pr+5, te je na temelju urbanističko – tehničkih uvjeta doneseno rješenje broj: UP-I-07/2-25-4785/19 od 30. 8.2019., kojim se izdaje urbanistička suglasnost za izgradnju navedenog stambeno poslovnog objekta na mjestu postojećeg stambenog objekta. U postupku izdavanja urbanističke suglasnosti nisu uključeni stanari naselja. Nakon pravomoćnosti rješenja – urbanističke suglasnosti, investitor, tvrtka Joks, je podnijela zahtjev za izdavanje odobrenja za gradnju stambeno poslovnog objekta na navedenoj lokaciji. Rješenje – odobrenje za gradnju nije izdano”, navodi pismenom odgovoru stanarima načelnica Odjela za urbanizam Marina Deronjić.

Navodi se kako stanari planiraju i ovaj dio dokumentacije dostaviti nadležnom Tužiteljstvu i Federalnoj upravi policije, budući da se, kako tvrde, ”radi o još jednom dokazu kako se protupropisno, protuzakonito i mimo regulacijskih izdavalo suglasnosti i dozvole u Mostaru”. Predali su i zahtjev za rušenje šestog ilegalnog kata na prvoj zgradi, te epilog isčekuju.

”Inače, nakon pobune na Bijelom Brijegu, gdje je preko 60 domaćinstava potpisalo peticiju protiv bespravne gradnje, bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić se libio izdati još jednu dozvolu, premda je suglasnost već izdao. Druga zgrada trebala se graditi tik uz onu oko koje se stanari spore, po istom sistemu, sruši kućicu – napravi zgradurinu, a sve pod pojmom rekonstrukcija”, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, ranije je objavljeno kako bi se šesti kat zgrade trebao rušiti.