Published On: Uto, sij. 23rd, 2018

BIJELA KUĆA: Kao njihovi NATO saveznici nastavljamo surađivati s Turskom

Bijela kuća je u priopćenju o posljednjim zbivanjima u Siriji navela da su veoma svjesni zabrinutosti Turske o pitanju sigurnosti.

“Svjesni smo opravdane zabrinutosti Turske o pitanju sigurnosti i to krajnje ozbiljno shvaćamo. Kao njihovi saveznici u NATO-u nastavljamo surađivati s Turskom”, rekla je u obraćanju novinarima Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

Pozvala je sve strane da se potpuno posvete borbi protiv terorista ISIS-a.

“Pozivamo sve strane na sjeverozapadu Sirije da se posvete borbi proti ISIS-a te umanje borbena djelovanja i zaštite nevine civile”, rekla je Sanders.

Naglasila je i kako bi eskalacija nasilja u Afrinu mogla nanijeti štetu međunarodnim naporima koji su poduzeti kako bi ISIS bio trajno poražen.

Dodala je na kraju i kako je veoma važno poduzeti potrebne mjere da ISIS i Al-Kaida ne bi ponovo “oživjeli” u regiji.

“Pozivamo Tursku da ograniči vojnu operaciju i retoriku, te da bude sigurna da operacija bude ograničena prostorno i vremenski i da bude nastavljena dostava humanitarne pomoći. Pozivamo ih da izbjegavaju civilne žrtve. Želimo biti sigurni da se Assadov divlji režim više nikada neće vratiti u Afrin. Nastavit ćemo diplomatski djelovati kako bi rat u Siriji bio završen”, rekla je Sanders.

Oružane snage Turske (TSK) nastavile su vojnu operaciju “Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, koja je pokrenuta u subotu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije pod okupacijom terorista i pružanje podrške narodu na tom području, navodi Anadolija./HMS/

Trećeg dana operacije u kojoj učestvuju i pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), pružena je dodatna podrška jedinicama koje napreduju prema ciljevima u Afrinu. Osim toga, povremeno se upućuju vojna vozila u cilju podrške graničnim jedinicama. /HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer