Published On: Pon, tra 1st, 2013

BiH: Vlasti u panici

Rok koji je MMF postavio BiH za ispunjavanje obveza za isplatu nove rate ove financijske institucije je istekao. Vlast je u panci, traže se očajna rješenja a novu krizu najviše će osjetiti proračunski korisnici.
Uvijet MMF-a za novu ratu kredita trebao je biti ispunjen još 15. ožujka ali je taj rok prolongiran za još 15 dana kako bi bio usvojen federalni zakon o povoljnijem umirovljenju borilačkih kategorija. Kako se to nije dogodilo na posljednjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, pod znakom pitanja je servisiranje obveza, ne samo federalnog proračuna već proračuna RS. Nakon što je zakon povučen iz parlamenta, premijer Federacije Nermin Nikšić najavio je rebalans proračuna: “Moramo praviti rebalans u kojem ćemo predvidjeti najmanje 300 milijuna maraka manje prihode. To znači od 1. svibnja sve stavke manje za 31 posto“.
RS traži alternativu – potrošila adute
Prvi na udaru su policija, prosvjeta, zdravstvo, administracija ali to neće biti slučaj samo u Federaciji jer od MMF-a zavisi i stabilnost proračuna RS. Da je panika zavladala govori i činjenica da su proteklog vikenda održavani intenzivni sastanci u Vladi RS, na kojima je bilo uže rukovodstvo SNSD-a kako bi se premostio ovaj problem. Međutim i Igor Radojičić, potpredsjednik stranke svjestan je da bez MMF-a neće biti lako: “Sredstva neće biti doznačena ni jednom ni drugom entitetu a to znači da RS mora iz nekih drugih sredstava da zatvori proračun za ovu godinu“.
RS se i ranije zaduživala trezorskim zapisima, što je kratkoročno zaduženje sa rokom dospijeća od godinu dana i u pravilu s visokim kamatnim stopama. RS se na ovaj način zaduživala nekoliko puta i pored aranžmana sa MMF-om čime je iskoristila rezervne varijante zaduženja od čak 52 milijuna maraka. Ministar financija RS Zoran Tegeltija: “Nećemo sjediti skrštenih ruku. Tražiti ćemo nove ulagače i nove izvore kako ne bi došli u situaciju da u posljednjem trenutku ne možemo osigurati sredstva za 2013. godinu”.
MMF u ovom trenutku neophodan
Da su oba entiteta u krizi a vlast u panici potvrđuje i jedan od lidera šestorke, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, napominjući da je zabrinjavajuće što život građana ovisi od jedne rate kredita sa MMF-om: “Činjenica je da tonemo u sve dublju krizu i da se dno ne vidi, što je posebno zabrinjavajuće“.
Da tonemo u sve dublji ponor potvrđuje i ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić, koji ne podržava zaduženje kod MMF-a ali u situaciji u kakvoj je BiH to je neophodno kako ne bi došlo do kolapsa financijskog sustava. Istovremeno sama priča o financijskom kolapsu ne donosi dobro BiH, kaže Hurtić: “Unosi jednu veliku nervozu i neizvjesnost u ekonomski život. Ljudi će iz svega ovog izvući pouku da dolazi katastrofa a samim tim manje će trošiti čime će izazvati još veće probleme u privredi“.
MMF se još 2010. godine nije slijepo držao rokova kada je riječ o BiH pa se ne isključuje mogućnost i da ovaj put BiH dobije sredstva, čemu bi moralo prethoditi usvajanje zakona o povoljnijem umirovljenju boračkih kategorija 12. travnja. Inače naredna tranša iznosi 39,2 milijuna eura a ukupna sredstva iz programa MMF-a iznose 392 milijuna, od kojih je 118 milijuna eura već doznačeno.
 
DW