Published On: Uto, lip 7th, 2016

BiH usvojila srednjoročnu Strategija u oblasti migracija i azila- “najbolju u regiji”

Ministarstvo sigurnosti BiH prezentiralo je danas u Sarajevu Strategiju o oblasti migracija i azila i Akcijski plan za razdoblje 2016 do 2020, a taj dokument definiran je kao strateški okvir za nastavak pozitivnih trendova upravljanja migracijama i azilom radi bržeg integriranja BiH u EU.

Resorni državni ministar Dragan Mektić okarakterizirao je to kao važan dokument za BiH, i to s više aspekata, kojim je BiH utvrdila politiku u oblasti migracija i azila za srednjoročno razdoblje.

Novinarima je precizirao da Strategija određuje politiku BiH u oblasti migracijskih kretanja s raznih aspekata, kao što je utjecaj migracija na politiku, socijalna, kulturna, ekonomska zbivanja i  razvoj BiH.

– Mi smo se, prije svega kroz ovu strategiju, rukovodili time da pitanje migracija i azila rješavamo u skladu sa svim standardima EU. Strategija se ne bavi temama izbjegličkih kriza ili krize poput one koja se događala u skorije vrijeme na balkanskoj ruti. Ona određuje politike i utjecaj migracija na razne društvene oblasti unutar BiH i predviđa kako migracije trebaju utjecati na daljnji razvoj BiH – kazao je.

Naglašava da migracije mogu značajno utjecati, i u pozitivnom i u negativnom smislu, te da je stoga neophodno da se BiH, kroz ovu strategiju, odredi spram svih tih društvenih oblasti kako, na koji način i u kom će se pravcu kretati.

I šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Gianluca Rocco istaknuo je značaj Strategije za BiH i okarakterizirao je kao jednu od najboljih u državama regije u toj oblasti.

– Strategija je alat koji će pomoći da se ubuduće i bolje bavimo migracijama. Ovo je, definitivno, nešto što će pomoći BiH na njenom putu pridruživanja EU – mišljenja je.

U izradi Strategije o oblasti migracija i azila sudjelovali su predstavnici državnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija, uz podršku vlada Švicarske i Lihtenštajna i tehničku podršku IOM-a.

Direktor za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Joseph Guntern uz čestitku za dokument koji će, kako je kazao, omogućiti efektivnu sprovedbu upravljanja migracijama izrazio je i nadu da će Ministarstvo sigurnosti BiH i Vlada Švicarske ostati i dalje dobri partneri./Fena/HMS/