BIH u fokusu svjetske javnosti zbog škole u Sarajevu imenovane po nacisti

Odluka sarajevskih vlasti da jednu od osnovnih škola u tom gradu nazovu po ustaškom aktivisti i osuđenom ratnom zločincu Mustafi Busuladžiću prijeti da izraste u međunarodni skandal.

Predstavnici Židova u BiH za “EuroBlic” otkrivaju da će pokrenuti inicijativu kojom se želi poništiti odluku Skupštine Kantona Sarajevo da se škola “Dobrosevići” preimenuje u osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

Predsednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci ističe da je samo pitanje dana kada će, kako kaže, sramna odluka o davanju imena jednoj obrazovnoj ustanovi po osvjedočenom nacisti iz Drugog svetskog rata postati top-tema i u svetskoj javnosti.

– Nažalost, ovo je slika i prilika BiH. Zli duhovi iz prošlosti uveliko se vraćaju. Ako neko misli da će odluka o preimenovanju jedne škole u Sarajevu u čast ustaškog apologete i dokazanog antisemita ostati “interna stvar”, te da za nju neće saznati šira jevrejska i antifašistička javnost – grdno se vara – poručuje Finci.

Da će skandalozna odluka sarajevskih vlasti, sasvim izvjesno, izazvati ogroman odijek daleko izvan granica BiH dokazuje samo letimičan pregled biografije čoveka po čijem imenu je nazvana jedna od škola u glavnom gradu FBiH.

Naime, odmah nakon propasti Kraljevine Jugoslavije i osnivanja monstruozne NDH Busuladžićevo ime našlo se na spisku potpisnika “proglasa muslimanskih intelektualaca”, koji su ustašama poželjele “najtopliju dobrodošlicu” u BiH.

Busuladžić se “proslavio” i time što je otvoreno likovao zbog ustaškog pogroma nad sarajevskim Židovima, a kao novinar je redovno pisao hvalospjeve Anti Paveliću, Mili Budaku, muslimanskoj SS “Handžar diviziji” i drugim zlikovcima u ustaškom časopisu “Osvit”.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Krenem da se informišem malo ko je bio Mustafa Busuladžić pa naletim na svašta interesantno.

Odmah nakon oslobođenja Sarajeva 1945. partizanske vlasti osudile su na smrt i streljale Busuladžića zbog suradnje s okupatorom.

Poslanici Naše stranke, SDP i Demokratske fronte u Skupštini kantona Sarajevo, koji su prekjučer napustili zasijedanje u znak protesta zbog preimenovanja škole u u Dobroševićima, ne kriju ogorčenje zbog odluke sarajevskih vlasti.

– Busuladžić nije dostojan da bilo kakva škola nosi njegovo ime, prvenstveno zbog njegovih fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu – poručuju iz ovih stranaka.

Umesto Tesle slave SS-ovce

Davanje imena školama po nacističkim zločincima iz Drugog svetskog rata u bošnjačkom delu Federacije BiH nije novost. Veliku buru u javnosti pre tri godine podigla je odluka vlasti u Goraždu da osnovnu školu u tom gradu, koja je nosila naziv “Nikola Tesla”, preimenuju u “Husein ef. Đozo”, u čast kapetana nacističkog SS i imama zloglasne “Handžar divizije”.