Published On: Tue, Nov 12th, 2013

BiH traži Srbiju i Hrvatsku da procesuiraju ratne zločine

Pravosudne vlasti BiH već su dostavile nekoliko predmeta pravosudnim institucijama Hrvatske i Srbije kako bi se u ovim zemljama procesuirali ratni zločini, rekao je u utorak u Banjoj Luci glavni državni tužitelj BiH Goran Salihović

Mi u pripremi imamo osamdesetak predmeta, a već su dva do tri prebačena Srbiji i Hrvatskoj na procesuiranje‘, rekao je Salihović u Banjoj Luci, gdje sudjeluje u razgovorima o reformi pravosuđa u BiH na kojima sudjeluju ministri pravosuđa iz BiH i dva entiteta, predsjednik Suda BiH i glavni državni tužitelj te predstavnici EU.

On je istaknuo da državna odvjetništva triju država uvelike razmjenjuju podatke o procesuiranju ratnih zločina izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim stupnjem suradnje.

Salihović je najavio skoro održavanje zajedničkog sastanka predstavnika državnih odvjetništava Hrvatske, BiH i Srbije u Sarajevu, kojega podupire Europska komisija. Po njegovim riječima, radi se o vrlo važnome sastanku od kojega se očekuje daljnje jačanje suradnje kako osobe odgovorne za ratne zločine ne bi izbjegle pravdu.

Državna odvjetništva Hrvatske i BiH potpisala su u lipnju protokol o procesuiranju ratnih zločina, a ranije su sličnu suradnju dogovorile vlasti u Zagrebu i Beogradu, odnosno Beogradu i Sarajevu. Ovim protokolima predviđena je međusobna razmjena sudskih predmeta kako bi se mogle procesuirati osobe koje nisu dostupne vlastima jedne države u kojima su počinjeni zločini.