Published On: Sri, ruj 11th, 2013

BiH traži da se Abdiću oduzmu stan i vila u Hrvatskoj

SARAJEVO – Agencija za privatizaciju Federacije Bosne i i Hercegovine uputila je županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv Fikreta Abdića tereteći ga da je protuzakonito prisvojio “Agrokomercovu” imovinu u Hrvatskoj.

“Želimo dokazati da je nekretnine (u Hrvatskoj) Abdić stekao kaznenim djelom, za što imamo nepobitne dokaze”, izjavio je ravnatelj Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić kako prenosi “Dnevni avaz”.

U prijavi koja je iz Sarajeva u Rijeku poslana u utorak navodi se kako je Abdić kao direktor riječke tvrtke TD Agrokomerc zlorabio položaj i ovlasti u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi pa je zatraženo da se protiv njega pokrene kazneni postupak i podigne optužnica.

U prijavi također stoji kako je Abdić u tri sudska imovinskopravna slučaja oštetio velikokladuški “Agrokomerc” za iznos od dva i pol milijuna eura.

Riječ je o privatiziranju stana i dijela kuće u Rijeci i Voloskom kod Opatije korisne površine od 850 četvornih metara.

Prijava se temelji na konstataciji kako je Abdić u ožujku 1997. godine predočio lažnu dokumentaciju da je TD Agrokomerc pravni sljednik “Agrokomerca” iz Velike Kladuše, na temelju čega je pribavio tabularnu izjavu i potom ovjerio stan i kuću na TD Agrokomerc.

Ravnatelj Fazlić je kazao kako je nejasno zašto ranije vlasti u FBiH nisu pokrenule pitanje otuđivanja bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj.

Dodao je kako se nada da će u slučaju pozitivnog ishoda sudskog procesa u konačnici “Agrokomerc” ipak vratiti vlasništvo nad nekretninama kojima raspolaže Abdić.