Published On: Sub, kol 7th, 2021

BiH traži da Hrvatska procesuira zapovjednike Bljeska: ‘Haranga na branitelje i Domovinski rat’

BiH traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska. Među osobama koje bi trebalo kazneno progoniti Sarajevo su i trojica preminulih generala predvođena bivšim načelnikom glavnog stožera Petrom Stipetićem.

Neugodna vijest za hrvatske ratne zapovjednike, kazneni progon zbog operacije Bljesak traži BiH, na popisu je i umirovljeni general Vinko Vrbanac.

“Doživio sam to jako loše i neugodno i smatram da, da nas trebaju već jedanput pustiti na miru“, rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac.

 

Dnevnik Nove TV doznaje, tužiteljstvo BiH je poslalo zamolnicu Hrvatskoj za preuzimanje kaznenog progona i to za 14 hrvatskih časnika, među njima ratni zapovjednici – Pavao MiljavacMladen MarkačMarijan MarekovićDavor Domazet-LošoLuka Džanko.

Na popisu su i preminuli – Petar StipetićImra AgotićIvan Basarac.

“Mogu potvrditi da je Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo zamolnicu. Ministarstvo pravosuđa i uprave će ovih dana proslijediti predmete državnom odvjetništvu i, kao što je dosada bilo, državno odvjetništvo će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima“, kaže Josip Salapić, državni tajnik u ministarstvu pravosuđa i uprave.

BiH ih – na istom popisu traženih – terete za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila i povreda zakona i običaja ratovanja.

“Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, kaže Vrbanac.

“Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, govori Pavao Miljavac.

“Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali, mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo i trebali bi biti zahvalni za pomoć koju je hrvatska država pružila susjednoj BiH“; poručuje Luka Džanko.

Vjeruju da je sve orkestrirano

“Ovo je sve ‘rekla-kazala’. Po meni je to čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice one su 15 god stare, i zašto baš sad…?“, pita se Miljavac.

“Vjerojatno iz nekog drugog razloga. Ja to doživljavam kao jednu opću harangu na branitelje i Domovinski rat”, dodaje umirovljeni general Vrbanac.

Predsjednik Republike je prekjučer iz Knina poslao poruku Bosni i Hercegovini. Rekao je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike.

Javilo se i Ministarstvo pravosuđa

“Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska je pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje niti jednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija”, kaže Salapić.

Osumnjičeni umirovljeni generali od Hrvatske očekuju – zaštitu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x