Published On: Thu, Jun 8th, 2017

BiH službeno krhka zemlja

”Političari su u posljednjih godinu dana svojim internim konfliktima i zavađanjem sa susjedima Bosnu i Hercegovinu srozali na razinu prosječne afričke države”, rekao je za Dnevni avaz Adis Arapović komentirajući rezultate istraživanja indeksa mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP) iz Sjedinjenih Američkih Država prenosi Bljesak.

Ovaj institut svake godine objavljuje Indeks mira država u svijetu, a prema najnovijem istraživanju naša zemlja nalazi se na 84. mjestu od 163 države obuhvaćene istraživanjem. U usporedbi s prošlom godinom, BiH je nazadovala za čak 15 pozicija.

Kada je riječ o državama Europe, BiH je plasirana na 34. mjesto od ukupno 36 država. Lošije su plasirane samo Makedonija i Turska. Prošle smo godine bili bolji i od Cipra, Kosova, Grčke…

”Sukob je spriječio mnoge zemlje da dostignu svoje ekonomske ciljeve. Postoje 33 države koje su identificirane kao krhke i u sukobima. U sukobu su Afganistan, Irak i Sirija, a kako krhke su identificirane BiH, Obala Bjelokosti, Kosovo i Timor, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da su mnoge države u Europi ove godine plasirane znatno lošije nego godinu prije.

”U slučaju BiH, osnovni razlog je za to porast nacionalističke retorike i znatno pogoršanje odnosa sa susjedima. BiH je značajno nazadovala zbog inertnog konflikta koji svakako doprinosi razvoju sukoba sa susjedima, kao što su Srbija i Hrvatska”, navodi se u istraživanju.

Dalje se navodi kako je BiH od 2005. do 2015. godine napredovala samo po dva pokazatelja i to na razini korupcije (+1,3 posto) i slobodnom protoku informacija (+4,9 posto). Pogoršanje je zabilježeno kada su u pitanju smanjivanje siromaštva, bolji rad funkcionalne vlasti ili osiguranje poslovnog okruženja. Negativan trend zabilježen je i kada su u pitanju dobri odnosi sa susjedima.

”Politička stabilnost, politički teror, izloženost terorizmu, sve su to visoki rizici vrlo prisutni u bih, Možda upravo ovim redoslijedom utječu na naše ukupno rangiranje. Politička nestabilnost u našoj državi je metastazirala u posljednjih godinu dana i skoro da nema razine vlasti koja nije u krizi”, rekao je, između ostalog, Arapović za Avaz.