Published On: Fri, Dec 6th, 2013

BiH se stavlja u izolaciju od 10. prosinca?

Radite što hoćete, igrajte se sa svojom državom i njezinim građanima kako hoćete, ali nećete do kada hoćete!

Ovako, preveden na naš običan jezik, glasi konačan stav Europske unije i SAD-a. Europski povjerenik Stefan Fuele jučer u zoru, oko pet sati, upakirao je to u diplomatski omot: “Odlučan sam nakon konzultacija s visokom predstavnicom Catherine Asthon poslati naše kolege natrag u BiH da bi nastavili dijalog s bh. političkim liderima. Ako dođe do sporazuma, mogu reći da imamo razumijevanje za naš idući sastanak i mjesto tog sastanka.

” Kako doznajemo, mjesto sastanka je određeno i zove se – Bruxelles, prenosi Dnevni list.

Tako je završen sastanak sedam šefova stranaka u Pragu koji je počeo u ponedjeljak u 12. 15, a završen je u utorak ujutro oko 4. 30 sati. Danas poslije podne počinje redovito, drugo po redu ovogodišnje zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira(PIC) na razini veleposlanika.
Šefovi ovdašnjih sedam političkih stranaka Milorad Dodik (SNSD), Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Martin Raguž (HDZ 1990.), Dragan Čović (HDZ), Mladen Bosić (SDS) i Zlatko Lagumdžija (SDP) jučer su se vratili u Sarajevo, Banju Luku i Mostar, malo odmarali, malo šetali i pričali sa sebi najbližima. Jučer u zoru Izetbegović, Lagumdžija i Radončić su u Pragu izišli pred novinare i kazali da je konačni dogovor o provedbi presude “Sjedić – Finci” sasvim blizu. Dodik, Čović, Raguž i Bosić su u to doba spavali u praškim hotelima.

Jučer ujutro je izlazak “sarajevske trojke” u Pragu pred novinare protumačen kao stav lidera bošnjačkih stranaka što je tek izazvalo pometnju – SDA i SBB-u to odgovara jer jesu bošnjačke stranke, ali SDP za sebe stalno tvrdi da je stranka i Bošnjaka i Hrvata i Srba i ostalih. No, ovog puta, i prašku kvalifikaciju da je bošnjačka stranka, rukovodstvo SDP-a nije reagiralo što je izazvalo, kako saznajemo, priličnu pometnju među njegovim članovima, ali i onih koji su u njezinom vrhu.
Praška priča koja je trajala 16 sati i čiji su sudionici najviše vremena proveli u hodnicima zgrade Ministarstva vanjskih poslova Češke i u razgovorima u četiri oka,  završena je, a za danas poslije podne u Sarajevu je zakazano dvodnevno zasjedanje PIC-a.

Prošlo je održano 22. i 23. svibnja u Sarajevu i završeno je kominikeom. U njemu je, podsjećanja radi, izražena “duboka zabrinutost zbog nedostatka napretka na planu reformi”, zatim “žaljenje što bh. politički lideri nisu u stanju postići političko rješenje za provođenje presude ‘Sejdić – Finci’ i za Mostar”, uz već uobičajenu osudu  “nastojanja i izjava kojima se poziva na podjelu BiH”.

Rusija je izuzela svoje mišljenje i službeno je  PIC priopćio da nije prihvatila sadržaj svibanjskog  kominikea.

I nakon zasjedanja PIC-a u studenome bit će izdan kominike ili rezolucija, sasvim svejedno, i ne treba očekivati ništa spektakularno, pogotovo da će visoki predstavnik dobiti suglasnost da konkretno iskoristi bonske ovlasti koje i dalje ima na raspolaganju, a koje podrazumijevaju da svojim potpisom smijeni sve koji blokiraju Daytonski sporazum ili podrivaju ustavni poredak države.

Dakle, u završnom dokumentu će se opet izraziti “duboka zabrinutost zbog nedostatka napretka na planu reformi” i ponovno će šefovi stranaka biti pozvani da se uozbilje i da rade u korist građana BiH.
Zbog toga je najvažnije ono što se već događa i što će se tek događati u diplomatskim “gluhim sobama”. Strategija Europske unije, a pokazalo se da nije bila ni čvrsta ni dosljedna, zasnovana na konceptu “malo mrkva, malo batina”, nije polučila nikakve rezultate – šefovi ovdašnjih stranaka su je formalno prihvatili, a suštinski razgradili svojim međusobno dobro sinkroniziranim potezima pa su preuzeli na sebe i ulogu međunarodne zajednice u BiH.

Tako oni pred Bruxellesom, bez izuzetka, jedan drugog pokrivaju poslujući politički i još više financijski privatno po sustavu spojenih posuda ne bi li se u državi zadržao status quo. Osobno, to bi im najviše odgovaralo.
Prema informacijama koje smo dobili iz naših izvora u najmoćnijim krugovima međunarodne zajednice u BiH, ponedjeljak, 9. prosinca već je određen kao zadnji rok.

Ako se u BiH tog dana do ponoći stvari  ne poslože, naša država ide u izolaciju 10. prosinca sa svim što to znači.

Usput kazano, MMF je ostavio rok do 10. prosinca da budu usvojeni državni i entitetski  proračuni. Nakon tog roka, Europskoj uniji i SAD-u će biti potpuno svejedno što se događa unutar BiH, s tim što neće dopustiti “prelazak bh. problema preko granica BiH”.
Naši diplomatski izvori kasno preksinoć kazali su nam da šefovima ovdašnjih stranaka neće iskazati nikakvu zahvalnost niti potporu ako do ponedjeljka postignu sporazum o provedbi presude “Sejdić – Finci” uz napomenu da to ne smiju činiti ni građani BiH “jer su vaši lideri imali četiri godine na raspolaganju da završe posao”, prenosi Dnevni list.
Od utorka će iz diplomatskih “gluhih soba”, posebno zaštićenih prostorija s takozvanim gumenim zidovima, svakako krenuti “američko-europski uragan” na šefove stranaka bez izuzetka, što god to značilo. Jasno, a u stilu s diplomatskim pravilima, neće se taj uragan vidjeti golim okom, neće se svaka njegova posljedica odmah javno objavljivati, neće biti ni jednokratan, ali hoće se završiti do roka u kojem političke stranke moraju predati liste svojih kandidata za opće izbore u listopadu iduće godine koji će svakako biti održani. Uostalom, lideri države u kojoj političar može steći imovinu vrijednu milijardu maraka ili u kojoj se može ukrasti čitav tunel, ovo i doslovno, zaslužuju prvo “gluhu sobu”, a onda i neke druge.

dnevno.ba