Published On: Uto, stu 4th, 2014

BiH: SDA i HDZ su “baza” nove vlasti, čeka se “rješavanje križaljke” u Republici Srpskoj

STRANKA demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH činit će temelj nove vlasti u Bosni i Hercegovini, a kako će ona točno izgledati bit će poznato u narednih desetak dana, najavili su u Sarajevu predsjednici tih stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

SDA je na općim izborima održanim u BiH 12. listopada osvojila najveći broj zastupničkih mjesta na državnoj te na razini Federacije BiH kao i u županijama s bošnjačkom većinom, dok je HDZ BiH dobio većinsku potporu hrvatskog biračkog tijela.

Najuža vodstva dviju stranaka prvi put nakon izbora su o mogućoj koaliciji razgovarala u središnjici SDA u Sarajevu, a nakon toga je potvrđeno kako će one surađivati u uspostavi nove vlasti.

“Baza svih budućih koalicija bit će SDA i HDZ BiH”, kazao je novinarima Izetbegović, pojašnjavajući kako je opredjeljenje da se ista vrsta koalicija uspostavi na svim razinama vlasti, od državne do županijske.

Dodao je kako je prije toga potrebno pričekati “rješavanje križaljke” u Republici Srpskoj jer tamo i dalje postoje izgledi da vladajuću većinu na entitetskoj razini okupe i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS).

Čović: “Za sedam do deset dana imat ćemo sporazum o partnerstvu”

Izetbegović nije skrivao kako bi u SDA radije kao koalicijskog partnera vidjeli SDS nego SNSD, no Čović je dodao kako je od Dodika dobio uvjeravanja da će baš njegova stranka formirati novu vlast u RS-u.

“U svakom slučaju, za sedam do deset dana imat ćemo programski okvir i okvirni sporazum o partnerstvu (u vlasti)”, kazao je Čović.

I on i Izetbegović ustvrdili su kako najveća hrvatska i bošnjačka stranka imaju isto opredjeljenje kad je riječ o zadaćama koje valja provesti, no još nema jasnog dogovora kako riješiti otvorena pitanja poput mehanizma koordinacije odnosa s Europskom unijom.

I dalje postoji dvojba o tome trebaju li u taj koordinacijski mehanizam biti uključene i županije, na čemu ustraje HDZ BiH i od toga ne odustaje.

Izetbegović je kazao tek kako će se pokušati pronaći model koji bi zadovoljio hrvatsku stranu, izrazivši uvjerenje da se rješenje može pronaći u narednih nekoliko mjeseci. Također smatra da će godina dana biti dovoljna da se dogovori način provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” kojom je BiH naloženo da ukloni diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

 

Hina

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare