Published On: Uto, ožu 2nd, 2021

BiH potvrdila da pristaje na sve uvjete COVAX-a

Predsjedništvo BiH u utorak je razgovaralo s čelnikom Svjetske zdravstvene organizacije te je potvrdilo da pristaje na sve uvjete za COVAX mehanizam kako bi riješili sve nedoumice za isporuke cjepiva.

Sada je na potezu Ministarstvo civilnih poslova koje treba riješiti tehničke detalje iz ugovora.

Tijekom razgovora članova Predsjedništva BiH s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom ponovno je istaknuto da je BIH još tijekom prošle godine ispunila sve svoje financijske i druge utvrđene obaveze te da isto očekuje od programa COVAX i proizvođača cjepiva koji djeluju u okviru ovog programa, piše Klix.

S druge strane čelnik WHO-a je ponovio uvjete koje su pred bh. vlasti postavljene još 22. veljače, a odnose se na hitno potpisivanje Popratnog pisma i Sporazuma o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača. Svi članovi Predsjedništva iskazali su spremnost da potpišu ove dokumente kako bi krenuo proces dostavi svu količinu cjepiva u jasno preciziranim rokovima.

Sastanak s čelnicima WHO-a i COVAX-a imali su u utorak i u Ministarstvu civilnih poslova BiH na kojem se također raspravljalo o ovim pitanjima. Sastanak je, kako doznaje Klix, bio konstruktivan, a nazočili su i visoki dužnosnici kompanije Pfizer. Prema saznanjima spomenutog sarajevskog portala, oni su pojasnili sve što treba uraditi Ministarstvo, kao i Agencija za lijekove BiH kako bi se što prije završili tehnički detalji i krenula isporuka cjepiva u BiH.

Po svemu sudeći, svi se opet slažu da treba potpisati tražene dokumente i okončati zastoj zbog kojih BiH još nije krenula u proces imunizacije svog stanovništva. Ostaje još samo pitanje tko je nadležan za potpisivanje, kao i točan datum potpisivanja.