Published On: Pet, pro 13th, 2019

BiH poslala 18 osoba na konferenciju u Sharm el-Sheikh, koštali su nas 60 tisuća KM

Mala i siromašna zemlja Bosna i Hercegovina prošlog mjeseca poslala je čak 18 osoba u egzotični Sharm el-Sheikh kako bi “sudjelovale” na konferenciji o radiokomunikacijama (WRC-19). Na odlazak 18 članova bh. izaslanstva u Egipat potrošeno je 59.655 KM javnog novca. Postavlja se pitanje koliko je to opravdano.

Na Svjetskoj konferenciji o radiokomunikacijama WRC-19 u periodu od 28. listopada do 22. prosinca 2019. godine sudjelovalo je 16 predstavnika Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i dva predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da bh. javnost generalno nije upoznata o kakvoj konferenciji je riječ i zbog čega je važno da čak 18 osoba putuje iz BiH u Sharm el-Sheikh, novinari Klixa obratili su se RAK-u i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, tražeći informacije o službenom putovanju u Egipat.

Iz RAK-a su potvrdili da su u Sharm el-Sheikh poslali 16 osoba i da su troškovi službenog putovanja (troškovi za avioprijevoz, smještaj i dnevnice) iznosili ukupno 52,252.61 KM.

Tako su “Šeikov zaljev” imali priliku posjetiti rukovoditelj Sektora za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom RAK-a, rukovoditelj Sektora za radiomonitoring i kontrolu RAK-a, šef Odsjeka za radiodifuziju-radio RAK-a, šef Odsjeka za međunarodnu koordinaciju i regulativu RAK-a, šef Odsjeka za radiomonitoring RAK-a, šef Odsjeka za radiodifuziju-televizija RAK-a, šef Odsjeka za naknade RAK-a, rukovoditelj Sektora za dozvole i naknade RAK-a, stručni savjetnik za međunarodnu koordinaciju u RAK-u, stručni savjetnik za fiksnu i mobilnu službu u RAK-u, stručni savjetnik za međunarodnu regulativu u RAK-u, predsjedatelj Vijeća RAK-a, dopredsjedatelj Vijeća RAK-a i tri člana Vijeća RAK-a.

Iz RAK-a navode da se Svjetska radijska konferencija održava svake četiri godine i da je ovo “najvažniji događaj vezan za poslove upravljanja radiofrekvencijskim spektrom”. Kako kažu, na ovoj konferenciji se donose odluke, rezolucije i definiraju svi opsezi radijskih frekvencija za Međunarodni radiopravilnik ITU-a (Radio Regulations).

“Na osnovi ovog pravilnika koji je osnova za namjenu svih radiofrekvencija, donose se i regionalni i nacionalni planovi namjene i korištenja radiofrekvencijskog spektra, tako da je njihova izrada direktno vezana za Međunarodni radiopravilnik. Bosna i Hercegovina kao članica Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) ima pravo i obvezu sudjelovanja na ovoj konferenciji, prilikom čega se štite interesi korištenja RF spektra u našoj zemlji, a u skladu s međunarodnim propisima. Do sada su predstavnici RAK-a pet puta sudjelovali na ovom važnom svjetskom događaju koji okupi više od 2.000 izaslanika iz čitavog svijeta. Na konferenciji WRC-19 u Sharm el-Sheikhu (Egipat) je sudjelovalo šesnaest (16) članova izaslanstva RAK-a BiH, koji su na konferenciju odlazili u smjenama, ovisno o planiranom rasporedu aktivnosti na konferenciji, te istoj prisustvovali u prosjeku po sedam dana”, rekli su iz RAK-a.

Odgovor na pitanje jesu li članovi izaslanstva RAK-a BiH sudjelovali na bilo kojem panelu, ukoliko nisu – zbog čega nisu, a ukoliko jesu, da dostave o čemu su točno diskutirali (za svakog člana pojedinačno), novinari nisu dobili. RAK su pitali je li  BiH imala ikakvu službeno točku/prijedlog na konferenciji WRC-19.

“Kao prvo, važno je pojasniti tip i strukturu ovog događaja. Konferencija je trajala četiri tjedna, radnog je karaktera i svi predstavnici izaslanstva RAK-a BiH su aktivno sudjelovali u radu konferencije te su sudjelovali i na pratećim manifestacijama, na kojima se uspostavljaju kontakti s regulatorima iz cijelog svijeta. Dakle, konferencija nije tip pojedinačnog izlaganja u panelima, nego se aktivnosti obavljaju u radnim grupama i tijelima, na pitanjima izmjene i dopune ITU Radijskih propisa (RR), koji predstavljaju međunarodni sporazum za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i satelitskim orbitama, a fokus konferencije je na pregovorima i usuglašavanjima pitanja definiranih dnevnim redom”, kazali su iz RAK-a.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH potvrdilo je da su u egzotičnom Sharm el-Sheikhu boravili i njihovi predstavnici i to pomoćnik ministra i šefica odsjeka za komunikacije.

Putni troškovi članova izaslanstva Ministarstva komunikacija i prometa BiH koji su sudjelovali na konferenciji WRC-19 u Sharm el-Sheiku su: troškovi avionskih karata 3.593,00 KM, troškovi smještaja 2.627,61 KM, troškovi dnevnica 1.128,00 KM i ostali troškovi 55,20 KM.

“Članovi izaslanstva ministarstva nisu sudjelovali na panelima, jer ova vrsta radne konferencije ne predviđa pojedinačna izlaganja na panelima, nego rad i usuglašavanje radiospektra po komitetima, a zatim usvajanje prijedloga na plenarnom dijelu konferencije. Također, predstavnik ministarstva je u skladu s akreditivima sudjelovao na ceremoniji potpisivanja finalnih akata konferencije”, rekli su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ostaje nejasno zbog čega su onda predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH u izvještaju sa službenog putovanja naveli da “nisu bili panelisti, jer BiH nije imala prijedloga ni službenih primjedbi na druge prijedloge”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare