Published On: Pon, velj 22nd, 2021

BiH ostala bez povlaštenog izvoza u SAD

Bosna i Hercegovina izgubila je povlašteni status u trgovanju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U praksi, to znači da se od 1. siječnja ove godine na proizvode iz BiH, koji su dosad uživali bescarinski tretman, plaća carina.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavijestilo je Vanjskotrgovinsku komoru BiH da je Generalized System of Preferences (Opći sustav povlastica – GSP) za Bosnu i Hercegovinu istekao 31. prosinca 2020. godine, što znači da BiH neće više imati povlašteni status u trgovini sa SAD, te da se od navedenog datuma primjenjuje tretman najpovlaštenije nacije (MFN), odnosno normalna carinska tarifa za proizvode porijeklom iz BiH.

“Diskusije o obnavljanju ovog režima trgovine su u tijeku, ali zbog novonastale političke atmosfere u Sjedinjenim Američkim Državama još nije jasno definirano hoće li se ovaj program, kao i dosad, moći primjenjivati retroaktivno, te hoće li bh. izvoznici moći refundirati carinske troškove nastale u međuvremenu”, priopćeno je iz VTK BiH.

Prema informacijama Ureda trgovinskog predstavnika SAD, GSP je osiguravao bescarinski tretman za skoro 3.500 proizvoda iz BiH, pod uvjetom da su porijeklom iz ili uzgojeni u BiH, da lokalni sadržaj i obrada sačinjavaju najmanje 35% same vrijednosti proizvoda te da se radi o izravnom uvozu u SAD, bez trgovine preko trećih zemalja.

Obuhvaćao je veliki broj industrijskih proizvoda i sirovina, putni asortiman (ruksaci, torbe, koferi), nakit, veliki broj poljoprivrednih proizvoda, kao i kemikalije./HMS/