BiH nudi Hrvatskoj koridor kroz Neum

1db_190412_01Autocesta za Dubrovnik, prema prijedlogu BiH, jednim bi dijelom bila neumska obilaznica, a drugim potpuno zatvoreni koridor. Njime bi se putovalo bez zaustavljanja, bez carine, a izgradnja bi se financirala novcem iz europskih fondova. Sličnu ideju iznio je i novi ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, jer je jeftinija od izgradnje Pelješkog mosta

 

 

omoćnik ministra za komunikaciju i transport BiH Izet Bajrambašić rekao je za Dnevniku 3 HTV-a da BiH ima prijedlog na osnovu kojeg bi se riješila i prometna povezanost juga Hrvatske. Riječ je o prijedlogu povezivanja schengenskih prostora EU-a, koji još nisu iznijeli EU-u jer to prvo žele riješiti s RH.

Prema prijedlogu radi se o nastavku autoceste Metković-Neum-Doli-Osojnik, a koridor bi se račvao 7-8 km od magistrale u Neumu. Jedan krak bi išao prema BiH, a drugi prema Dubrovniku tako da jednim dijelom obilazi Neum, a drugim bi bio potpuno zatvoren i njime bi se putovalo bez zaustavljanja.Sada predstoje razgovori ministara prometa RH i BiH, rekao je Bajrambašić.

Dodao je kako bi se kružnim tokovima riješilo da se jedan krak da na koncesiju Hrvatskoj, imao bi video nadzor i Hrvatska bi potpuno upravljala tom cestom.

Takav prijedlog predstavljen je danas u Dubrovniku. Predstoje razgovori dvaju ministara (RH i BiH), vjerojatno i nekakav sporazum s Hrvatskom te zahtjev Hrvatske za koncesijom.

Sličnu ideju iznio je i naš novi ministar ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Mogu odgovorno reći da će jedan od prvih mojih poteza biti sastanak sa bosanskim ministrom prometa i transporta oko dogovora koridora iza Neuma, koji će prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj način otvorio hrvatski jug, rekao je.

Dosad prometnu izoliranost krajnjega hrvatskog juga nije uspjela pobijediti nijedna vlada. Pokušaj povezivanja velebnim pelješkim mostom nije uspio, pa će se pokušati jeftinija varijanta – cesta preko BiH. Tako je sve izglednije da će izgradnja Pelješkog mosta čekati bolja vremena.

S ovakvim rješenjem ne slaže se dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ), a podijeljeni su i stručnjaci i javnost.