Published On: Pet, ruj 9th, 2016

BIH NIJE SARAJEVO: "Ustavni suci su pod sarajevskom kontrolom, to dalje ne može tako…"

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u Srpskoj shvaćeno da treba prilagoditi član Zakona o praznicima Srpske pa je odlučeno da prvi korak bude upravo referendum, a da kasnijim izmjenama Zakona bude isključena mogućnost da oni koji ne žele da slave Dan Republike to i ne čine, jer je to bila i osnovna intencija same odluke Ustavnog suda.
On je istaknuo da nigdje u odluci Ustavnog suda BiH ne piše da je ukinut 9. siječanj, nego da se traži da se to prilagodi.
“Prilagođavanje je vezano za žalbu Bošnjaka, kako je to u suštini /Ustavni/ sud i rekao, i njihovom neprihvaćanju da obilježavaju taj praznik. To je nešto što smo razumjeli i ne vidimo razloga zašto je netko skočio na tu priču oko referenduma”, naveo je Dodik.
On je rekao da je kazao ambasadorima zapadnih zemalja i Delegaciji EU u BiH da nema odustajanja od referenduma i da im je pojasnio da Ustavni sud BiH svojom odlukom nije ukinuo Dan Republike.
Dodik je istaknuo da cilj referenduma jeste da građani iznesu svoje mišljenje, kako bi vlasti mogle provesti odluku Ustavnog suda BiH.
Predsjednik Srpske je pojasnio da referendum nije o statusu ili otcjepljenju Srpske, već da je to referendum koji treba izraziti volju naroda da li je za to da se 9. siječanj slavi kao Dan Republike.
“Mi ćemo na taj referendum izaći, i to je ono što sam rekao ambasadorima i njihova diskusija je bila usmjerena ka tome da se vide neke mogućnosti eventualnog odustajanja i na koji način voditi neki dijalog”, rekao je Dodik.
Na pitanje da pojasni proceduru izmjene Zakona o praznicima Republike Srpske, Dodik je rekao da je navedeno u procesu provođenja odluke Ustavnog suda BiH da će se pristupiti izmjenama Zakona o praznicima Republike Srpske, odnosno u dijelu koji se odnosi na član koji regulira obveznost obilježavanja Dana Republike.
On je naglasio da u Srpskoj postoji suglasnost o tome da ukoliko Bošnjaci ne žele slaviti 9. siječanj kao dan Republike, to i ne moraju, “kao što ni mi nikada ne proslavljamo 1. ožujak /`dan nezavisnosti`/”, te da vlasti Republike Srpske to ne vide kao problem.
“U tom pogledu će se u nekoj fazi pristupiti proceduri izmjene Zakona u tom dijelu, a ono što je jasno da 9. siječanj kao Dan Republike Srpske neće biti mijenjan”, poručio je Dodik.
Predsjednik Srpske je rekao da je referendum potreban kako bi se ispitala volja naroda, jer, kako kaže, često stranci pokušavaju nametnuti priču kako se radi o odlukama neodgovornih političkih elita i da vlasti ne rade u interesu naroda.
“Sada je prilika da se vidi volja naroda i mi ćemo poštovati svaku odluku naroda, bez obzira da li se radilo o tome da se slavi 9. siječanj kao Dan Republike ili ne”, naveo je Dodik.
Dodik je naveo da nema velikih očekivanja od sjednice Ustavnog suda BiH 17. rujna na kojoj će raspravljati o zahtjevu Narodne skupštine Republike Srpske o tome da se preispita odluka Ustavnog suda o 9. siječnju
“Ustavni sud je pokazao da je političko mjesto i da se na njega vrše politički utjecaji i da tri stranca u njemu predstavljaju volju međunarodne zajednice koja se kreira u Sarajevu.
A dva Bošnjaka u /Ustavnom/ sudu predstavljaju volju /predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, tako da očekujem da će nastaviti sa trendom donošenja političkih odluka na štetu Srpske.
Ništa drugo ne očekujem”, istaknuo je Dodik.
Predsjednik Srpske je dodao da će danas u Beogradu premijera Srbije Aleksandra Vučića upoznati sa odvijanjem aktivnosti pripreme referenduma i podsjetio da je od ranije poznat stav vlasti Srbije te da nema potrebe zauzimati nove stavove.