Published On: Sub, lis 5th, 2019

BiH nazadovala na popisu najmoćnijih putovnica svijeta, Hrvatska visoko plasirana

Bosna i Hercegovina je ove godine zauzela 49. mjesto na popisu zemalja s najmoćnijom putovnicom na kojoj je prošle godine zauzimala jedno mjesto iznad.

Ipak, bh. građani u 2018. mogli su slobodno putovati u 73 zemlje, a sada mogu u 116 zemalja svijeta.

Na popisu Passport Indexa, online alata koji prikuplja podatke kako bi sastavio promjenjiv popis najmoćnijih putovnica na svijetu, ove godine nalazi se 107 zemalja, piše Klix.ba.

Japan i Singapur zemlje su s najmoćnijom putovnicom za 2019. godinu, a zahvaljujući tome što njihovi državljani mogu slobodno putovati u 190 država svijeta.

Drugu poziciju dijele Južna Koreja, Njemačka i Finska čiji državljani mogu putovati u 188 zemalja svijeta. Na trećem mjestu su Danska, Italija i Luksemburg. Na četvrtoj poziciji su Francuzi, Šveđani i Španjolci koji slobodno mogu putovati u 186 država svijeta.

Crna Gora i ove godine je ispred BiH, i to na 46. mjestu. Crnogorci sa svojim putovnicama mogu slobodno putovati u 122 zemlje. Na boljoj poziciji od BiH je i Srbija, na 39. mjestu, čiji državljani sa svojim putovnicama mogu putovati u 131 zemlju svijeta.

Hrvatska, kao članica Europske unije, najbolje je rangirana zemlja regije na popisu Passport Indexa. Državljani Republike Hrvatske su se smjestili na 18. poziciju jer mogu slobodno putovati u 168 zemalja, isto kao i državljani Hong Konga.

Popis Passport Indexa možete pogledati OVDJE.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare