Published On: Sun, Jul 2nd, 2017

BiH napravila prvu domaću pušku!?

Kompanija iz Federacije, čije se ime zbog poslovnih obaveza za sada drži u strogoj tajnosti, zbog čega smo i zamoljeni da još ne otkrivamo o kome se radi, proizvela je prije pola godine prototip prve domaće puške, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.

Na testiranju

Razlog skrivanja imena firme je taj što se čekaju završna testiranja i dobivanje koda kako bi oružje i zvanično moglo biti stavljeno na tržište. Testiranja se obavljaju u zemljama EU. Prvi testovi, saznajemo, pokazali su da je riječ o naoružanju vrhunskog kvaliteta.

Prototip bh. puške napravljen je u šest modela, a ova kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. To je prvi put u povijesti naše države da jedna firma iz namjenske industrije proizvodi ovakvu vrstu naoružanja.

Ovo je veliki uspjeh namjenske industrije u Federaciji, čiji su rezultati poslovanja, uz strogu koordinaciju ministra energije FBiH Nermina Džindića, u posljednje dvije godine u velikoj ekspanziji i bilježe rekordne prihode.

Suglasnost za izradu i proizvodnju prve bh. puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije, uz preciznu kontrolu Ministarstva industrije FBiH i Direkcije za namjensku industriju. Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, čiji je kalibar devet puta 19 milimetara, a ima i optički nišan.

Težina ove puške iznosi 2,320 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente puške AC Alfa SMG 6kompatibilne su s modernim NATO-ovim puškama M16 i M4.

Prednja cijev

Nadalje, puške AC Alfa SMG 1 ukupne su težine 3,5 kilograma, a efektivan raspon tokom pucanja iznosi 400 metara. Tu je i vojna puška naziva AC Alfa SMG 2, koja ima nešto veću prednju cijev, ali i puška AC DL 44 A1 opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj AC Alfa 5 je poluautomatski, proizveden u dvije veličine, 190 milimetara i 180 milimetara.

(www.jabuka.tv)