Published On: Sub, svi 15th, 2021

BiH nakon osam godina došla do “carine bez papira”

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH od Ministarstva prometa i komunikacija BiH dobila je certifikat za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa, čime su stvoreni uvjeti da već od 1. srpnja carinski obveznici i špediteri dokumente šalju i ovjeravaju elektronskim putem, što će sasvim sigurno ubrzati postupke, ali i smanjiti mogućnost korupcije s obzirom na to da će kontakti zaposlenih i obveznika biti svedeni na minimum.

Naime, elektronski potpis u službenoj komunikaciji zamijenit će klasični potpis i pečat, koji su sada neophodni u komunikaciji s UNO, a prva elektronska usluga bit će ponuđena kroz NCTS sustav i to odmah nakon stupanja na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH 1. srpnja ove godine. Kada je riječ o NCTS sustavu, Bosna i Hercegovina pripreme je počela još 2013. godine, a radi se o kompjuterskom prijevoznom sustavu koji se trenutno koristi u 35 zemalja, od toga 28 zemalja članica Europske unije, zatim zemljama EFTA tj. Švicarskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu, ali i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj, prenose Nezavisne novine.

“Carinski obveznici i špediteri bit će prvi korisnici digitalnog kvalificiranog potpisa u BiH, jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog prijevoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem UNO isključivo elektronskim putem. Novi elektronski prijevoz robe značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom osobnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO.

Inače, NCTS sustav omogućit će kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu, odnosno “carinu bez papira”, smanjit će redove kamiona na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama, a cijeli sustav zamišljen je i u zemljama EU funkcionira tako da se olakša kretanje robe preko granice i prelazak iz jednog u drugo carinsko područje. Oni koji vrše prijevoz, umjesto papira, na granicama i carinama predavat će “prateću provoznu ispravu” s bar-codom i jedinstvenim brojem, bez dužeg zadržavanja na granicama.

“Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnesena deklaracija isprati cijeli tijek transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve korisnike, NCTS sustav je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova prijevoza”, pojašnjavaju u UNO BiH.

Nakon što u NCTS sustav budu uvedeni carinski obveznici i špediteri, u Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da će ići na proširenje ponude elektronskih usluga koje će podrazumijevati ovjeravanje digitalnim potpisom dokumenata kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava, podnošenje PDV i akciznih prijava, raznih zahtjeva itd.

“Cilj UNO je da tijrkom 2022. godine u potpunosti pređe na bespapirno poslovanje s obveznicima neizravnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalificiranog potpisa izdatog od strane UNO sva svoja prava i obaveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije, isključivo elektronskim putem”, rekao je Kovačević./HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x