Published On: Sri, stu 26th, 2014

BiH najkrcatije terorističko leglo u regiji

Na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći, BiH se našla na neslavnoj 86. poziciji, čime je “osvojila” najgore mjesto u usporedbi s državama u okruženju, te jedno od najlošijih u regiji. Naime, u izvješću australijskog Instituta za ekonomiju i mir, koji je prenio portal Business Insider, Hrvatska je na 105, Srbija na 89, a Crna Gora na 87. poziciji.

Šire gledano, Slovenija je na 124, Albanija na 107. mjestu, a Kosovo na 54. mjestu, od ukupno 162 zemlje koje su se našle u izvješću. Sigurnosni stručnjaci kažu da argumentacije, po kojoj je BiH najkrcatije terorističko leglo u odnosu na susjedne zemlje, ima na pretek, te podsjećaju da se stotine bh. državljana bori na stranim ratištima, poput Iraka i Sirije.

“Sasvim je jasno da je BiH, prije svega zbog jako lošeg povijesnog iskustva, uz Kosovo i Albaniju zemlja koja je najviše izložena terorizmu. Govori se da je više od 350 građana BiH koji su otišli u Siriju i Irak i bore se na strani IS-a, dok je broj građana koji su poreklom iz BiH, a koji su preko zapadnih zemalja otišli u džihad, neutvrđen”, kaže Zoran Dragišić, stručnjak za sigurnost, za Nezavisne novine.

Sve su to pokazatelji da je BiH, kako ističe Dragišić, ugožena zemlja.

“Ti ljudi kada se budu vratili u BiH i dalje će širiti ekstremne ideje. Takvo mapiranje regije nije bez osnova, a protiv ove opasnosti se možemo boriti samo zajedno, jer suvremeni džihadistički terorizam ne poznaje državne granice. Jako je važno da suradnja između obavještajno-sigurnosnih sustava, policija i pravosuđa svih država u regiji bude podignuta na najvišu razinu”, podvlači Dragišić.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost ParlamentaBiH, podsjeća da je izvješće samo jedan u nizu onih sa sličnim upozorenjima.

Kako prenose nezavisne novine, pet vodećih zemalja na karti svijeta koja prikazuje države gdje je rizik od terorizma najveći su Irak, Afganistan, Pakistan, Nigerija i Sirija, u kojima je život izgubilo čak dvije trećine od ukupnog broja poginulih u terorističkim akcijama./HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare