Published On: Sri, svi 7th, 2014

BiH najgora u regiji po “majčinskom indeksu”

Na ljestvici 178 zemalja u kojima se mjerio takozvani majčinski indeks BiH je rangirana na 48. mjestu. Tako je BiH na najnižoj poziciji u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije.
To su rezultati istraživanja koje je provela norveška organizacija “Save the Children”, u kojem su prilike za majčinstvo u ovim zemljama ocijenjene na temelju različitih kriterija, kao što su pristup žena obrazovanju, ekonomski status, visina primanja, njihova zastupljenost u vlasti, rizik od umiranja, majčinska i dječija zdravstvena zaštita…
Ocijenjeno je da je najbolja zemlja za majčinstvo Finska, dok se Somalija našla na dnu ljestvice.
– Činjenica da je BiH na 48. mjestu ne znači nužno da je lošija od susjednih država po svim parametrima, već da su neki od pokazatelja znatno lošiji od onih u zemljama iz okruženja. Tako je broj majki koje su umrle pri porođaju u 2010. godini bio veći u Hrvatskoj nego u BiH. I bruto nacionalni proizvod BiH u odnosu na hrvatski bio je gotovo tri puta manji – kazala je za “Avaz” Almija Kapidžić iz NVO “Save the Children”.
Iz ove organizacije ističu da ulaganje u majke donosi dugoročnu dobrobit za društvo, s obzirom na to da su na samom vrhu ljestvice najprosperitetnije zemlje svijeta, dok su na dnu ljestvice one zemlje u kojima je ekonomska, politička i sigurnosna situacija najlošija.
Sedam zemalja, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Nigeriju, Mali i Gvineju Bisao, međe deset su najlošijih od uspostavljanja “majčinskog indeksa” u 2000. godini. U Demokratskoj Republici Kongo, statistički gledano, opasnije je biti žena ili dijete nego naoružani borac.
R.I.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare