Published On: Čet, ruj 8th, 2016

BIH Kojović o napadu u Skupštini KS: Nadao sam se da je vrijeme jednoumlja pod prisilom otišlo u prošlost

Nakon što je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta, a pripadnici opozicionih stranaka napustili skupštinsku salu zbog vrijeđanja zastupnika, zastupnik Naše stranke Peđa Kojović je za Klix.ba potvrdio da je došlo do žestokog verbalnog napada na etničkoj osnovi prema Mariju Vukasoviću, Bibiji Kerli i prema njemu.
Kojović je u izjavi za Klix.ba kazao da on lično nije učestvovao u raspravi po tom pitanju i da nije ni bio u sali kada se o tome raspravljalo.
“Sve što znam je da je došlo do žestokog verbalnog napada na etničkoj osnovi prema Mariju Vukasoviću, prema kolegici Bibiji Kerli i potom prema meni. Ne razumijem uopće zašto je došlo do ovog incidenta, odnosno, zašto su na takav način reagovali pojedini zastupnici”, kazao je Kojović.
Dodao je da je vladajuća većina u Skupštini Kantona Sarajevo je komforna, ali iz nekog razloga nisu uspjeli obezbjediti podršku za prijedlog da osnovna škola u Dobroševićima nosi naziv po Mustafi Busuladžiću.
“Ne znam zašto su bijes iskalili na onima koji su opozicija. Mi smo demokratsko društvo u kojem se kao i u svim parlamentima odluke donose većinom glasova i svaki poslanik ima pravo da glasa onako kako želi. Nadao sam da je vrijeme jednoumlja pod prisilom zajedno sa komunizmom otišlo u prošlost, ali je očigledno da zastupnici novih ideologija još žale za njihovim metodama protiv drugačijih mišljenja”, kazao je Kojović.
Mišljenja je da se mora stati na loptu, okrenuti se kantonalnim problemima za koje je nadležna Skupština i suzdržati se od ovakvih ispada koji pomažu samo onima koji tvrde da Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana nije moguća.
“Svi moramo uložiti i napor i biti disciplinovani da u ovo vrijeme provokacija iz RS-a sačuvamo hladnu glavu i radimo ono što je najbolje za naše građane i BiH dugoročno”, zaključio je zastupnik Naše stranke Peđa Kojović.
Podsjećamo, tokom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo vodila se žustra rasprava o nazivu škole u Dobroševićima. Opozicija je bila protiv ovog prijedloga te su napustili sjednicu nakon napada u hodnicima.
Zastupnik Demokratke fronte Mario Vukasović je kazao da su ih nazivali fašistima, komunjarama, protivnicima Bošnjaka, sve zato što nisu dopustili da škola nosi ime, kako je kazao Vukasović, jedne takve retrogradne osobe, dodajući da je najglasniji bio Safet Mešanović iz SDA.